Mladi Poljaci okreću leđa katoličkim vrednostima, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno povodom četvrte godišnjice smrti pape Jovana Pavla Drugog, koji je rođen u toj državi. Samo tri odsto anketiranih starosti između 24 i 34 godine izjavilo je da želi da do kraja života ostane verno vrednostima katoličke vere, dok je 51 odsto kazalo da veću važnost pridaje drugim segmentima života, kao što je potraga za ljubavlju.

Trideset četiri odsto ispitanika naglasilo je da im je najvažniji cilj u životu ostvarivanje materijalnog bogatstva. Iako 95 odsto Poljaka opisuje sebe kao katolike, istraživanje koje je sprovela poljska agencija SMG-KRC pokazalo je da u gradovima samo 21 odsto mladih redovno odlazi na mise, dok većina anketiranih u crkvu odlazi povodom venčanja, krštenja i sahrana.

Analitičari smatraju da ta informacija predstavlja veliki udarac onima koji veruju da će mladi postati „bastion katoličkih vrednosti“. Oni koji su rođeni između 1975. i 1985. smatraju se „generacijom pape Jovana Pavla“, s obzirom na to da su odrastali u vreme kada je nekadašnji nadbiskup iz Krakova promovisao vrednosti i moral katoličanstva. Ali, uprkos činjenici da papa koji je preminuo 2. aprila 2005. i dalje slovi za najugledniju ličnost u domovini, uticaj Katoličke crkve je umnogome oslabio. Mladi Poljaci koji sve češće putuju usvojili su mnoge vrednosti zapadne Evrope, uključujući liberalna i sekularna načela. Ipak, crkveni zvaničnici smatraju da crkva i dalje ima presudnu ulogu u oblikovanju života ljudi.

– Statistika je relativna, takvi podaci imaju malo značenja. Najvažnije je ono što ljudi čuvaju u srcu – izjavio je sveštenik Vieslav Davidovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari