Mladi u problemima - od prava na zdravlje do prava na rad 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Mladi u Srbiji su se u 2020. godini suočavali s brojnim izazovima u ostvarivanju ljudskih prava, naročito u pravu na rad, obrazovanje, slobodi kretanja, informisanosti, a posebno u ostvarivanju prava na zdravlje i pristup zdravstvenoj zaštiti u uslovima globalne pandemije virusa korona.

Ovo je glavni zaključak najnovijeg godišnjeg izveštaja Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) pod nazivom „Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2020. godini“, koji je predstavljen prekjuče na onlajn konferenciji.

Kako ukazuju u BCLJP-u, paradoksalno je to što u prošloj godini, koju je obeležila COVID-19 kriza, ne postoje podaci koliko je mladih testirano, obolelo ili bilo na bolničkom lečenju od virusa korona, iako je 2020. protekla, između ostalog, u znaku stigmatizacije mladih kao glavnih odgovornih za širenje epidemije.

U izveštaju se navodi da su u toku prošle godine, u kontekstu epidemije, za uživanje slobode kretanja mladih najbitnije, bile mere policijskog časa, karantina i zabrane napuštanja i ulaska u zemlju.

„Dugi periodi zabrane izlaska iz kuće uz zabranu kretanja u parkovima i na drugim površinama koje su namenjene za rekreaciju imale su negativan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje mladih. Podaci pokazuju da je čak trećina prekršajnih kazni za kršenje policijskog časa izrečena mladim osobama kao i da su mladima (licima od 18 do 30 godina) u proseku izricane nešto više kazne u odnosu na ostale“, navodi se u izveštaju.

Ukazuje se i da oko 44 odsto mladih među različitim temama iz političkog života zanimaju teme koje su vezane za mere zaštite životne sredine, kao i da zaštitu životne sredine ocenjuju kao najvažniju vrednost za društvo. Navodi se da u gradovima i opštinama u Srbiji sa prekomernim zagađenjem vazduha živi oko 1.250.000 mladih.

BCLJP u svom izveštaju ističe i to da je pandemija dodatno uticala na nivo zaposlenosti mladih, odnosno da je tek polovina onih starosti 20-29 godina zaposlena u odnosu na blizu dve trećine njihovih vršnjaka i vršnjakinja u zemljama EU.

Kada je reč o pravu na obrazovanje, piše u izveštaju, mera zatvaranja škola i obrazovnih ustanova negativno se odrazila na siromašne mlade, posebno na mlade pripadnike romske populacije i one iz ruralnih područja bez pristupa internetu, računaru i drugim sredstvima neophodnim za komunikaciju, informisanje i učenje na daljinu.

Mladi sa invaliditetom

U izveštaju „Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2020. godini“ se navodi da je posebno su mladi sa invaliditetom koji nisu samostalni i žive sa roditeljima, koji imaju preko 65 godina, posebno pogođeni pandemijom, te mladi koji imaju HIV infekciju ili neku drugu hroničnu ili sistemsku bolest. „Pandemija je donela izazove u oblasti obrazovanja mladih sa invaliditetom poput nepostojanja jasnih procedura, procene potreba i dodatne podrške za realizaciju inkluzivnog obrazovanja“, piše, između ostalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari