Mogući projekti u obnovi zajedničkog kulturnog nasleđa 1

Tanžu Bilgič, ambasador Turske, i Mehmed Bajrak, direktor Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA) razgovarali su danas sa užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem o mogućnostima saradnje u zaštiti kulturnog nasleđa grada iz vremena Otomanskog carstva.

– Dobar je trenutak da započeno širu saradnju, jer je turski predsednik nedavno posetio Srbiju, a veoma su dobri odnosi između dveju zemalja i dvojice predsednika. Saslušaćemo predloge, kako bismo videli šta možemo da uradimo, a agencija TIKA podržava i finanisra projekte iz oblasti zaštite zajedničkog kulturnog nasleđa i druge projekte, rekao je ambasador i podsetio na to da je Užice, posle Beograda, bio drugi grad po veličini u Srbiji u vreme vladavine Otomanskog carstva.

Kao jedan od mogućih zajedničkih projekata, ambasador je naveo obnovu Kasapčića mosta, koji se nalazio u centru Užica, koji je 1628. godine izgradio Mehmed-beg Kasapčić, a koji je srušila nemačka vojska 1944. godine, prilikom povlačenja iz grada.

– S obzirom na to da se TIKA bavi obnovom i zaštitim nasleđa Otomanske imperije, taj projekat bi mogao da bude zanimljiv i o tome ćemo razgovarati sa predstavicima Užica, reako je ambasador.

Uručivši ambasadoru grafiku Kasapčića mosta i istakavši da je „zajednička istorija dobar temelj za saradnju u budućnosti“, gradonačelnik Petković je kazao da bi, osim Kasapčića mosta, obnova Starog grada mogao da bude još jedan predlog za zajedničku saradnju.

Mehmed Bajrak, direktor Turske agencije za saradnju i razvoj, podstio je na to da je ta agencija u Srbiji od 2009. godine realizovala 220 projekata u vrednosti od 25 miliona evra i to u sektorima obrazovanja, zdravstva, kulturnog nasleđa, poljoprivrede, da će nastaviti tu vrstu angažovanja i da se nada da će naredne godine biti realizovani i zajednički projekti u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari