Kancelarija Interpola u Moskvi i rusko Ministarstvo spoljnih poslova nisu dobili nikakve zahteve za izručenje porodice bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, prenosi novinska agencija RIA Novosti.
Iz kancelarije Interpola saopštili su da nisu dobili nikakve zahteve povodom izručenja udovice i sina Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Marka Miloševića.

Kancelarija Interpola u Moskvi i rusko Ministarstvo spoljnih poslova nisu dobili nikakve zahteve za izručenje porodice bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića, prenosi novinska agencija RIA Novosti.
Iz kancelarije Interpola saopštili su da nisu dobili nikakve zahteve povodom izručenja udovice i sina Slobodana Miloševića, Mirjane Marković i Marka Miloševića. Ministarstvo spoljnih poslova, takođe, nije dobilo nikakav zahtev za izručenje porodice Milošević, navodi agencija pozivajući se na izvore u tom ministarstvu.
– Mi nismo dobili zahtev Minstarstva pravde Srbije. Takav dokument nije stigao. Među našim zemljama postoji ugovor o pružanju pravne pomoći i obraćanja takve vrste moraju da se vrše po liniji odgovarajućih ministarstava i struktura – rekao je taj izvor.
S druge strane, ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da očekuje da dobije pisani odgovor od nadležnih organa u Rusiji, u formi koja je predviđena međunarodnim konvencijama, povodom zahteva za ekstradiciju Marka Miloševića i Mirjane Marković. On je naglasio da je vrlo važno da se dobije jasno obrazloženje ukoliko Rusija, iz bilo kojih razloga, ne udovolji zahtevu za ekstradicijom i da će tek po dobijanju odgovora imati jasnu predstavu o narednim koracima.
– U svakom slučaju krivični postupci protiv Mire Marković i Marka Miloševića teku. Postoje procesno-pravna rešenja i u slučaju da do ekstradicije ne dođe – rekao je Petrović.
Federalna migraciona služba (FMS) Rusije saopštila je u februaru da su Mirjana Marković i Marko Milošević u martu 2006. dobili status izbeglica. Predstavnik FMS Konstantin Polotoranin rekao je za RIA Novosti da je „porodica Slobodana Miloševića zaštićena zakonima i međunarodnim konvencijama“ i da neće biti izručena. R. D. –

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari