Mreža za restituciju traži da Vučić ne potpiše Zakon o planiranju i izgradnji, ukoliko bude usvojen 1Foto: Shutterstock/Fotosr52

Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine Mreža za restituciju zatražila je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne potpiše Zakon o planiranju i izgradnji ukoliko ga Skupština Srbije usvoji sa predloženim izmenama, među kojima je i besplatna konverzija građevinskog zemljišta.

„Suočeni sa opasnošću da će kroz izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, ponovo biti omogućeno nesmetano bogaćenje pojedinaca i ostalih, sa vlašću povezanih struktura, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uputili smo dopis sa inicijativom da odbije da potpiše ove izmene ukoliko ih Skupština usvoji“, navodi se u saopštenju Mreže.

Dodaje se da se konstantno prikrivaju podaci o kojim je površinama državne imovine reč, kada se pominje 5.000 lokacija i o efektima besplatne konverzije građevinskog zemljišta iz prava korišćenja u privatizovanim firmama u pravo svojine.

Mreža je navela da je obavljeno prividno javno slušanje Predloga izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, neposredno pred skupštinsku sednicu sa 30 tačaka dnevnog reda.

Zatim je, kako je navedeno, vođena orkestrirana kampanja o „dobrobitima“ tog zakona, koje mogu samo trenutno, da prikriju stvarne razmere potencijalne štete koju država Srbija već ima, „pošto su neodgovorne lokalne samouprave olako poklaljale građevinsko zemljište povlašćenim pojedincim“.

„Nema nikakve sumnje, da i prelazak čelnika lokalnih samouprava u ministarstvo, nadležno za poslove građevinarstva, odnosno građevinskog zemljišta, nije slučajnost, već očigledan interes nekih krugova“, navela je Mreža.

Dodaje se da ukoliko bi se kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji, pokušali ozakoniti i svi pokloni državnog i gradskog zemljišta koji su već učinjeni, država Srbija bi se suočila sa totalnom pravnom nesigurnošću i materijalnom štetom koju ni jedan porast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili priliva investicija ne bi mogao da opravda.

Mreža je navela da ništa ne može da opravda takvo postupanje sa građevinskim zemljištem u državnoj svojini, „koje je u stvari samo sinonim za oduzeto privatno zemljište, oteto tokom nacističke okupacije i komunističke
vladavine sa preko 50 različitih propisa od više od dva miliona
privatnih vlasnika“.

„Decenijama stara namera povlašćenih komunističkih struktura da što duže održe, eksploatišu i na kraju prisvoje oduzetu imovinu, bez ikakve ili uz simbolične ili fingirane naknade, doživela je svoj vrhunac u odredbama sadašnjeg Vladinog Predloga o izmenama i dopunama Zakon o planiranju i izgradnji kojima bi se omogućilo pretvaranje prava korišćenja na državnom građevinskom zemljištu u pravo svojine bez naknade“, navedeno je u pismu Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari