Predsednik SO Požega prekršio zakon, jer nije prijavio da je rukovodilac u opštinskoj ustanovi 1Dejan Mrkic, predsednik SO Požega/Foto: Opština Požega

Agencija za sprečavanje korupcije je izrekla opomenu Dejanu Mrkiću, predsedniku SO Požega, jer, u roku od petnaest dana po izboru na tu funkciju, nije prijavio toj Agenciji da je i rukovodilac u opštinskoj ustanovi.

Mrkić (SNS) je zaposlen kao rukovodilac u Sportsko-kulturnom centru (SKC), ustanovi čiji osnivač je Opština Požega, a za predsednika SO je izabran 17. avgusta prošle godine, nakon lokalnih izbora.

Inicijativa za Požegu, udruženje građana, obratila se Agenciji 24.aprila ove godine i navela da je Mrkić duže od jedne godine, nakon izbora za predsednika SO, i dalje zaposlen kao rukovodilac u SKC.

Agencija je, osam meseci kasnije, obavestila Inicijativu o tome da je Mrkić prekršio zakon, jer „nije u u roku od petnaest dana, od dana stupanja na javnu funkciju predsednika SO Požega, obavestio Agenciju o tome da obavlja posao rukovodioca  u SKC Požega“.

Zbog toga mu je Agencija izrekla meru opomene „kojom je“, kako je obrazloženo, „obavezan da se ubuduće u svemu pridržava zakona“.

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu kaže za Danas da će to udruženje tražiti od Agencije da pokrene i prekršajni postupak protiv Mrkića.

„Stavom 3. člana 103. Zakona o sprečavanju korupcije, predviđeno je da će se javni funkcioner kazniti, ukoliko u propisanom roku ne obavesti Agenciju o obavljanju drugog posla ili delatnosti“, kazao je za Danas Radovanović.

Za građane Požege, dodaje „to je još jedan dokaz da lokalni naprednjački funkcioneri nisu dostojni funkcija koje obavljaju, čim Agencija za sprečavanje korupcije mora da ih podseća da su obavezni da se pridržavaju zakona“.

Dejan Mrkić kaže za Danas da će „postupiti po opomeni“ i da će se „ubuduće pridržavati zakona“.

On je imao potrebu da objasni da se „opomena ne odnosi na sukob interesa u vršenju funkcija predsednika skupštine i rukovodioca u SKC“ već, kako ističe „samo na to što, u zakonskom roku, nije dostavio podatke Agenciji o tome da je rukovodilac u SKC“.

„Dobio sam rešenje Agencije da nema sukoba interesa u tome što sam predsednik skupštine i što sam zaposlen u SKC“, kazao je Mrkić za Danas.

Tajna o primanjima

Mrkić je u, telefonskoj izavi, odbio da potvrdi ili demantuje nezvaničnu informaciju Inicijative o tome da u SKC „prima platu u neto iznosu od 85.000 dinara“, niti je želeo da odgovori na pitanje koliku platu ili naknadu prima iz opštinske kase kao predsednik skupštine. „Ko treba da zna, on to zna“, uzvratio je Mrkić o iznosu njegove plate u SKC, a o primanjima u SO, naveo da „o tome nema potrebe da priča preko telefona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari