Muftija Dudić: Bosansko nacionalno veće uvek je zloupotrebljavano 1foto (IZ u Srbiji): Muftija Mevlud Dudić

Glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić poslednjih dana u svojim istupima, sve je oštriji u izricanju ocena o bošnjačkim političarima suprostavljenih Zajednici, na čijem je čelu, i Stranci pravde i pomirenja (SPP), koje pripadaju jedinstvenom političko-versko-obrazovnom sistemu.

Muftija Dudić, gostujući u programu Sandžak TV, bliskoj njegovom sistemu, ocenio je rad Bošnjaćkog nacionalnog veća (BNV) u prethodnom periodu i ponašanje lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Ocenio je da je „BNV uvek zloupotrebljavano“ i da su „u ranijem periodu iz njega dolazila sva zla“.

“BNV se, u prethodnom periodu, bavilo nekim drugim stvarima, a posebno su hteli da se bave IZ. Iz tog Veća su 2007. godine, odapete strele prema IZ”, naglasio je muftija Dudić i podsetio na 2006. godinu kada je Ugljanin rekao „od danas više ne postoji Mešihat Islamske zajednice“.

Istakao je da su „tada nastali veliki problemi i sve zlo, što smo imali dolazilo je iz BNV“.

“Da se ono bavilo, makar, delom svojim ingerencijama, koliko se bavilo IZ, velike bi stvari napravili”, konstatovao je vrhovni poglavar muslimana u Srbiji i poručio da BNV treba da se bavi oblastima iz svoje nadležnosti, a „IZ nije njihova oblast“.

Koalicioni sporazum između SDA Sandžaka i SPP o pravljenju većine u novom sazuvu BNV, predviđa i bavljenje pomirenjem i stvaranjem jedinstvene IZ.

Muftija Dudić sumnja da zbog SDA Sandžaka i njenog lidera Ugljanina može da dođe do pomirenja u IZ.

Ugljaninu je poručio da, zbog toga što je rekao „da Mešihat IZ više ne postoji“, javno prizna grešku i „zatraži institucionalni halaluk“ (oprost).

“Ako on za to nema snage, onda bi bilo korektno da se odlukom u BNV kaže da se oni odriču te i takve izjave čoveka, koji je tada bio predsednik Veća”, savetovao je muftija Dudić.

Za formiranje Mešihata IZ Sandžaka, koja je kasnije prerasla u IZ u Srbiji, 1993. godine, zasluga ima, i tada neprikosnoveni lider Bošnjaka, Ugljanin, kao što je u osnivanju SDA Sandžaka značajnu ulogu imao muftija Muamer Zukorlić.

Njihovi putevi su se kasnije razdvojili. Ugljanin je ostao lider političke partije, sa ambicijom da se pita za sve što se tiče političkog i verskog organizovanja bošnjačke zajednice u ovom delu Srbije.

Zukorlić je stvorio čvrst sistem IZ, kojoj je kasnije dodao političku i obrazovnu komponentu.

Kada je, u jesen 2006. godine, predsednik SDA Sandžaka, BNV i opštine Novi Pazar, rekao da Mešihat IZ Sandžaka ne postoji i da ta pitanja „prelaze u nadležnost BNV“, na vidiku su već bila razmimoilaženja u IZ.

Do raskola je došlo u oktobru 2007. godine kada je u Novom Pazaru formirana IZ Srbije i za njenog poglavara izabran, do tada Zukorlićev blizak saradnik i prethodno odbornik SDA u tutinskoj skupštini, Adem Zilkić. Tu IZ podržao je i podržava Ugljanin i njegova politička opcija.

Sedam meseci ranije u ovom gradu je formirana jedinstvena IZ u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Zukorlićem. Njihov duhovni centar je u Sarajevu, a za vrhovnog poglavara su priznali bosansko-hercegovačkog reisu-l-ulemu.

Za nastali raskol, koji još traje, direktno su optuženi Ugljanin i njegov koalicioni partner na svim nivoima Vojislav Koštunica.

Poslednjih meseci, sve bošnjačke političke opcije, govore o pomirenju i jedinstvu IZ.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari