U govoru pred svetskim visokim zvaničnicima odbrane okupljenima na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov rekao je juče da ruska ekonomska moć koja je u razvoju ne predstavlja pretnju drugim državama, iako Zapad želi da iskoristi rastući uticaj Moskve na svetskoj sceni.

U govoru pred svetskim visokim zvaničnicima odbrane okupljenima na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, prvi zamenik ruskog premijera Sergej Ivanov rekao je juče da ruska ekonomska moć koja je u razvoju ne predstavlja pretnju drugim državama, iako Zapad želi da iskoristi rastući uticaj Moskve na svetskoj sceni. On je dodao da bi Rusija volela da vidi novi multilateralni pristup kontroli nukleranog naoružanja koji bi zamenio stare američko-ruske sporazume, i dodao da će Rusija braniti svoje nacionalne interese, ali da ne želi direktnu konfrontaciju s svojim suparnicima.
Stare sporazume o kontroli naoružanja iz vremena hladnog rata kao što je Salt 1, SAD i Rusija bi trebalo da zamene novim, multilateralnim sporazumima u borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja, izjavio ovaj visoki ruski zvaničnik. Prvi zamenik ruskog premijera izjavio je da je došlo vreme da se „u takav okvir uključe sve vodeće države zainteresovane za saradnju kako bi se obezbedila sveukupna stabilnost“. Ivanov je dodao i da su „rusko-američke veze veoma značajne“.
Ivanov je izjavio da Rusija očekuje da bude u grupi pet najrazvijenijih ekonomskih sila sveta do 2020, ali da ne želi da kupuje celi svet petrodolarima“. „Iako bogatija, Rusija neće biti pretnja bezbednosti drugim zemljama. Štaviđe naš uticaj na globalne procese nastaviće da raste“, izjavio je Ivanov. On je dodao da Moskva nije zainteresovana za ustanovljavanje vojnih blokova, ali da želi da zauzima, kako se izrazio, odgovarajuće mesto na svetskoj sceni.
Pojačane ruske apetite za svetske poslove kritikovao je ministar za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijer Solana, koji je izrazio zabrinutost zbog govora ruskog predsednika Vladimira Putina u petak u kojem je upozorio da se na svetskoj sceni pojavljuju nove oružane trke.
Iako se Moskva i Vašington spore povodom američkih planova o postavljanju delova raketnog sistema odbrane u Češkoj i Polsjkoj, Ivanov je rekao da i Rusija i SAD treba da rade mnogo bliskije u borbi protiv širenja nuklearnog naoružanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari