MUP kažnjava policajce zbog afere Potočari 1Foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Sindikat policije Sloga zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) informacije o tome gde se nalaze i da li su uništene Izjave o čuvanju tajnosti podataka Milana Dumanovića i Mladena Trbovića…

… dvojice sada već bivših policijskih službenika, koje država upravo na osnovu tih izjava tereti za odavanje službene tajne u slučaju „Potočari“, saznaje Danas. Međutim, MUP nije poslao odgovore ovom sindikatu, iako je istekao zakonski rok od osam dana.

Sindikat policije Sloga uputio je zahtev MUP-u 27. marta povodom dve depeše direktora policije Vladimira Rebića. Prvom od 21. marta 2016. Rebić je naložio potpisivanje Izjave o čuvanju tajnosti podataka za zaposlene u Upravi kriminalističke policije (UKP), Upravi granične policije, Policijskoj upravi za grad Beograd i područnim policijskim upravama, a drugom od 9. februara ove godine naložio je uništenje svih potpisanih izjava nakon što je utvrđeno da su prikupljene na nezakonit način, što je potvrdilo i Ministarstvo pravde, a postupak nadzire i Zaštitnik građana.

Tim povodom je Sindikat policije Sloga zatražio da im MUP izda uverenje u vezi sa činjenicama o kojima vodi službenu evidenciju – Kog dana su Dumanović i Trbović potpisali Izjave o čuvanju tajnosti podataka u Odeljenju za opservaciju i dokumentovanje (OOD); Gde se nalaze, odnosno da li su uništene te izjave na njihovo ime, a saglasno depeši direktora policije; Gde su, kada i od strane koga upotrebljavane njihove izjave i da li je po Dumanovića i Trbovića bilo štetnih posledica u vezi sa otpisanim izjavama.

Kako za Danas ističu u Sindikatu policije Sloga, Rebićevim nalogom da se izjave unište može da se stvori prostor za eventualnu zloupotrebu izjavama koje glase na ime Dumanovića i Trbovića, koje su u posedu tužilaštva i suda. NJima je 2008. 2009. i 2015. dato da potpišu Izjave na osnovu kojih se sada protiv njih vodi postupak. Dumanović je potpisao, a Trbović odbio, pa je njegovu izjavu neko od kolega u OOD-u falsifikovao.

Predsednik Sindikata policije Sloga, Dragan Žebeljan, ističe za Danas da je slučaj Dumanovića i Trbovića školski primer kako se MUP obračunava sa neposlušnim radnicima, koji su na propisan način tužilaštvu otkrili nezakonitost tako što su podneli krivične prijave protiv više lica u MUP-u zbog nezakonitog angažovanja u Potočarima kada je napadnut tadašnji premijer, a sada aktuelni predsednik Aleksandar Vučić.

– Smatram da je prikupljanjem izjava, a kasnije i nalaganjem uništenja, direkcija policije UKP nezakonito obrađivala podatke o ličnosti, navodi Žebeljan i dodaje da umesto da nagradi Dumanovića i Trbovića, služba se ponela kao prema najgorim kriminalcima.

– To je poruka svima ostalima: „Ćutite ili će te snositi najgore posledice, po profesionalni ugled i egzistenciju“. Oni su okarakterisani kao najveći izdajnici koji zastupaju interese strane države, što nije istina. Oni su digli glas u borbi za svoja radnička prava poštujući Ustav i zakona Srbije. Moćnici koji predstavljaju Srbiju danas im se svete na najgori mogući način, naglašava Žebeljan. Advokat Vladimir Todorić, jedan od pravnih zastupnika Dumanovića i Trbovića, ukazuje za Danas da kada je otkriveno da su izjave o čuvanju tajnosti podataka nezakonite i falsifikovane donosi se odluka o njihovom uništavanju.

– Dumanović i Trbović su uhapšeni iz osvete, jer su otkrili paralelnu stranačku strukturu koja upravlja policijom. To je „crna rupa“, jer sad svi drugi iz policije postaju saučesnici, navodi Todorić.

Dumanović i Trbović su u avgustu prošle godine podneli krivične prijave protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD, Tomislava Radovanovića, zamenika načelnika OOD i Dijane Hrkalović, sekretarke UKP, smatrajući ih odgovornim za naredbu da tajno snimaju komemorativni skup u Potočarima. Međutim, njihove krivične prijave su ubrzo odbačene, da bi ih potom 31. decembra 2016. policija uhapsila zbog navodnog odavanja službene tajne. Pušteni su iz pritvora, nakon čega su prvo Trboviću, a potom i Dumanoviću uručeni su otkazi.

Viši sud u Beogradu zakazao je za 28. maj početak suđenja Dumanoviću i Trboviću.

Dumanović: BIA preuzela UKP

Milan Dumanović ističe za Danas da su Izjave o čuvanju tajnosti podataka iz 2015. „jasan pokazatelj da je dolaskom Dejana Milenkovića i Dijane Hrkalović u MUP, Bezbedonosno-informativna agencija preuzela Upravu kriminalističke policije“. „UKP već tri godine nema načelnika, jer iole pošteni policijski funkcioneri ne žele da preuzmu to mesto, a da im stvarni sef u stvari bude Dijana Hrkalović“, navodi Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.