Mural Ratku Mladiću i dalje u Njegoševoj, nadležni ćute 1

Mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) i dalje stoji na zgradi u centru Beograda, a na pitanja Danasa kada planiraju da ga prekreče, nadležni ne odgovaraju.

Podsetimo, mural Mladiću osvanuo je 23. jula na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, da bi potom neko njegovu ruku kojoj salutira prekrečio u crvenu i time dao jasnu poruku da je ruka nekadašnjeg komandanta VRS krvava.

U međuvremenu, neko je skinuo crvenu boju sa ruke i dopisao: “Đenerale nek je tvojoj majci hvala”.

Naša redakcija poslala je pitanje Opštini Vračar i Beogradskom komunalnom servisu (Beokomu) da li imaju u planu da mural prekreče, ali nažalost, odgovor nismo dobili.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, smatra da se srpska verzija zločina tokom ratova iz devdesetih godina polako pretvara u paralelnu stvarnost u kojoj nema mesta za žrtve koje nisu srpske, ali ni za činjenice o zločinima i za suočavanje s prošlošću.

– Mural Mladiću je upravo slavljenje ovakve paralelne stvarnosti i žalosno je što čak i veliki deo progresivnog dela društva veruje u nju. Nasuprost tome stoje sudski utvrđene činjenice i servisi kao što su Gugl i Tviter naprosto zabranjuju negiranje zločina i u tome nema ničeg čudnog. Čudno da se i posle dve decenije od završetka ratova na ovim prostorima, građani Srbije nisu suočili sa činjenicom da su neki pojedinci uz podršku tadašnjih vlasti činili zločine, već se razgovor o tome uvek završava sa “a šta su oni nama činili” – ističe Miletić za Danas.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ističe za Danas da je podrška Mladiću ali i drugim osuđenim ratnim zločincima dokaz da ove generacije nisu sazrele za suočavanje s prošlošću.

– Međutim, kako bi i sazrijele kada im se ni u obrazovanju nikada o tome nije ni govorilo. Istine o tim zločincima i njihovim “herojstvima” još uvijek su tabu unutar srpskog naroda – objašnjava Ćudić.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pravnog naslednika Tribunala, nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Mural Ratku Mladiću i dalje u Njegoševoj, nadležni ćute”

  1. Osudjen je pred laznim Haskim sudom , on je branio narod i da nije njega ne bi bilo Republike Srpske tako da je za srpski narod osim za izdajnike on heroj

  2. Vrijeme pametnima služi da se nečemu nauče i da ne ponavljaju greške. Na žalost, Srbi nisu učili ni svoju ni tuđu historiju, niti su htjeli da prihvate realnost. Umjesto toga oni su sebe prozvali nebeskim narodom. Tako su nastali ciklusi epskih pjesama, pa čak i onaj o Kraljeviću Marku, koji je u životu bio plaćenik Sulejmana Veličanstvenog i ratovao za Turke. Tako će u srpskom narodu jednoga dana najveći unak i patriota biti Ratko Mladić, pravnosnažno osuđeni ratni zločinac. Oni koji njega veličaju su spremni da urade i ponove ono što je on uradio. Na žalost i na sramotu. Pitanje je hoće li Srbi od toga profitirati kao narod, jer je historija pokazala suprotno. Neka crtaju murale i još veće od ovih, ali će se Beograd u očima svijeta smanjivati iz statusa metropole u jednu tamnu provinciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.