Mural Ratku Mladiću i dalje u Njegoševoj, nadležni ćute 1Foto: Danas

Mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) i dalje stoji na zgradi u centru Beograda, a na pitanja Danasa kada planiraju da ga prekreče, nadležni ne odgovaraju.

Podsetimo, mural Mladiću osvanuo je 23. jula na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića, da bi potom neko njegovu ruku kojoj salutira prekrečio u crvenu i time dao jasnu poruku da je ruka nekadašnjeg komandanta VRS krvava.

U međuvremenu, neko je skinuo crvenu boju sa ruke i dopisao: “Đenerale nek je tvojoj majci hvala”.

Naša redakcija poslala je pitanje Opštini Vračar i Beogradskom komunalnom servisu (Beokomu) da li imaju u planu da mural prekreče, ali nažalost, odgovor nismo dobili.

Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, smatra da se srpska verzija zločina tokom ratova iz devdesetih godina polako pretvara u paralelnu stvarnost u kojoj nema mesta za žrtve koje nisu srpske, ali ni za činjenice o zločinima i za suočavanje s prošlošću.

– Mural Mladiću je upravo slavljenje ovakve paralelne stvarnosti i žalosno je što čak i veliki deo progresivnog dela društva veruje u nju. Nasuprost tome stoje sudski utvrđene činjenice i servisi kao što su Gugl i Tviter naprosto zabranjuju negiranje zločina i u tome nema ničeg čudnog. Čudno da se i posle dve decenije od završetka ratova na ovim prostorima, građani Srbije nisu suočili sa činjenicom da su neki pojedinci uz podršku tadašnjih vlasti činili zločine, već se razgovor o tome uvek završava sa “a šta su oni nama činili” – ističe Miletić za Danas.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ističe za Danas da je podrška Mladiću ali i drugim osuđenim ratnim zločincima dokaz da ove generacije nisu sazrele za suočavanje s prošlošću.

– Međutim, kako bi i sazrijele kada im se ni u obrazovanju nikada o tome nije ni govorilo. Istine o tim zločincima i njihovim “herojstvima” još uvijek su tabu unutar srpskog naroda – objašnjava Ćudić.

Ratko Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, pravnog naslednika Tribunala, nedavno je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.