Murat Tahirović: Srbija nema ni snage ni volje da izađe iz devedesetih 1Foto: Jelena Diković

Murat Tahirović, predsednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida iz Sarajeva, ističe za Danas da ga nije iznenadilo ponašanje policajaca u Priboju, koji su pevali pesmu “Oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru”.

– Taj cijeli establišment koji je bio devedesetih, nažalost se još uvijek proteže sisteme u Srbiji, pa delimično i u Republici Srpskoj. Iznenađuje me više reakcija međunarodne zajednice, a šutnja je znak odobravanja. Činjenica da EU ništa nije preduzela, iako ima obavezu prema zakonima i rezolucijama, koje je sama usvojila. Postavlja se pitanje kuda ide Evropa – navodi Tahirović za naš list.

On očekuje da će se skandali poput ovoga u Priboju nastaviti i u narednom periodu “sve dok ne dođe do toga da neko bude drastično kažnjen”.

– Nažalost, ne da niko nije kažnjen, već imaju punu podršku institucija države Srbije, od nagrađivanja i odlikovanja osuđenih ratnih zločinaca. To je nešto šzo gaji ekstremizam i fašizam koji je devedesetih naneo veliko zlo na ovim prostorima. Bojim se da će to potrajati dugi niz godina, jer Srbija nema ni snage ni volje da izađe iz devedesetih i da krene nekim drugim putem – ističe Tahirović.

Prema njegovim rečima, postoji bojazan od toga što i Evropa ide sve više u desno, poput primera Mađarske ili predsednika Hrvatske.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas za TV Pink da je pokrenut disciplinski postupak protiv pripadnika MUP-a koji su u Priboju pevali, kako je rekao, “neprimerene pesme” u kojima se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

Podsetimo, na zabavi organizovanoj pre nekoliko dana u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, pripadnici MUP-a Srbije pevali su “Oj Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila, oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru, oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko redenika”.

Na snimku, koji se pojavio na Fejsbuku, vide se Vidosav Avramović, zamenik načelnika Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori, Marko Žujić oficir u Policijskoj upravi Priboj, Milojica Bjelović Mime, nekadašnji pomoćnik komandira, a sada šef smene u Regionalnom centru granične policije, Marko Klisura, penzionisani komandir u policijskom odeljenju Sastavci, policajci Goran Šalipur, Vladan Janjušević, Dragan Zeković i još nekoliko pripadnika Policijske uprave u Priboju.

Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), izjavio je u intervjuu za RTV Novi Pazar da policajci koji su pevali nacionalističke “nisu povredili nacionalna i verska osećanja samo Bošnjaka, već naneli i ogromnu štetu instituciji u kojoj rade i državi u kojoj žive”.

Inače, policjajac Zeković, na čijem su slavlju zbog rođenja sina pevali ovu sramnu pesmu, na svom Fejsbuk profilu uputio je izvinjenje svima koje je povredila “pesma koja se čula te večeri“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari