N1 izabrao reč godine 1foto FoNet Ana Paunković

Reč koja je obeležila 2023. godinu je reč „Ribnikar“, rezultat je ankete koju je organizovao N1 i za tu zapravo „najtužniju reč godine“ glasalo je 25 odsto od gotovo 5.000 građana i 15 od 50 ličnosti koje su anketirane, preneo je danas N1.

Nemili događaj koji je obeležio 2023. godinu desio se 3. maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ kada je dečak ubio devetoro đaka i čuvara škole. Taj događaj, nezapamćen u Srbiji, prouzrokovao je masovne proteste građana pod nazivom „Srbija protiv nasilja“ u okviru kojih su nedeljama hiljade građana šetale Beogradom svake subote.

Na osnovu anketa na društvenim mrežama Fejsbuk, Iks i Instagram i više od 700 predloga, 10 pojmova sa najvećim brojem glasova ušlo je u uži izbor: parizer, Ribnikar, nasilje, proglas, zverinjak, nepomenik, duhoklonuće, susramlje, veštačka inteligencija i inflacija.

Reč iz užeg izbora birana je u anketi na portalu N1 u kojoj su učestvovala 4.973 ispitanika, ali i glasovima uglednih ličnosti iz 10 različitih sfera javnog života.

Od 100 kontaktiranih ličnosti iz različitih sfera javnog života – novinari, političari, univerzitetski profesori, književnici, glumci, muzičari, sportisti, ekonomisti i privrednici, predstavnici nevladinih organizacija i marketinških agencija upitu N1 se odazvalo 50 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari