Na dobrom smo putu da rane karcinome dojke potpuno izlečimo 1Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Onkologija je veoma kompleksna oblast i njena budućnost leži u preciznoj, personalizovanoj medicini s multidsiplinarnim pristupom, kažu stručnjaci iz ove oblasti.

„Na dobrom smo putu da rane karcinome dojke potpuno izlečimo, da metastatske dugo lečimo, pa i da ih izlečimo, a to posebno važi za oligometatstatske karcinome odnosno karcinome sa malim opterećenjem metastaza“, kazala je doktorka Ivana Božović-Spasojević, medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, u okviru 60. Kancerološke nedelje koja je održana u Beogradu od 29. novembra do 2. decembra, a koja je okupila vodeće lokalne i svetske stručnjake iz oblasti onkologije.

 

Na dobrom smo putu da rane karcinome dojke potpuno izlečimo 2
Foto: Pixabay/Frolicsomepl

Govoreći o budućim kretanjima i novinama u onkologiji i tome gde možemo očekivati dalje pomake, dr Božović-Spasojević je rekla da je onkologija veoma kompleksna oblast te da je njena budućnost veoma dobra jer leži u preciznoj, personalizovanoj medicini s multidsiplinarnim pristupom.

„Zahvaljujući tome, kao i svim dostupnim novosintetisanim lekovima u budućnosti ćemo biti u mogućnosti da pacijentkinje koje boluju od karcinoma dojke konačno izlečimo. Postoje najave da će i kod nas biti dostupne terapije za takozvane trostruko negativne tumore jer se ti pacijenti leče isključivo hemioterapijom. Naime, to je tip tumora koji ima najlošiju prognozu a petogodišnje preživljavanje žena sa metastatskim tumorom dojke je jako mali“, objasnila je doktorka Ivana Božović-Spasojević.

Prema njenim rečima, imunoterapija mora biti dostupna za te pacijente.

„Ona je napravila revoluciju u lečenju raka pluća i melanoma. Sistemsko lečenje karcinoma će biti usmereno na stimulaciju sopstvenog imunog odgovora. Imunoterapija omogućava da sopstveni imunološki sistem „prepozna” tumorsku ćeliju“, kaže dr Božović Spasojević.

Na listi lekova Republičkog fonda za zdravstveno osguranje (RFZO) našli su se novi inovativni lekovi – čak 22 terapije, među kojima i 16 najsavremenijih lekova za lečenje velikog broja onkoloških oboljenja – karcinoma dojke, pluća, karcinoma prostate, ali i za bolesti za koje do sada nije bila dostupna terapija o trošku Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari