Na Kosovu kamenovana kuća porodice Ristić 1Ilustracija Foto: Pixabay / geralt

Nepoznati počinioci kamenovali su u nedelju uveče kuću Jovana Ristića u metohijskom selu Ljubožda kod Istoka.

Kako prenosi portal Kosovo onlajn, oni su razbili prozor i oštetili fasadu, a u trenutku napada u kući nije bilo nikoga.

„To je drugi slučaj kamenovanja u poslednjih pet dana. Svi smo uznemireni. Poruke su jasne – da nismo dobrodošli. U poslednjem periodu svakodnevno se dešavaju incidenti, krađe, napadi na povratnike i njihovu imovinu. Ovo negativno utiče na sve. Planiramo izgradnju nekoliko kuća za srpske porodice koje su odlučile da se vrate, ali nakon svakodnevnih incidenata mogu da promene odluku“, rekao je za predsednik Privremenog organa opštine Istok Mališa đurić.

Pre četiri dana u istom selu kamenovana je kuća povratnika Žarka Zarića. To je bio drugi napad na njegovu kuću od 2017. kada se sa desetak srpskih porodica vratio u Ljuboždu.

U selo Ljubožda 27. marta 2017. godine vratili su se predstavnici 13 srpskih porodica, koje su iz ovog sela proterane nakon sukoba na Kosovu i Metohiji.

U selu Ljubožda do dolaska Kfora i Unmika 1999. godine živelo je 40 srpskih porodica, koje su se nakon toga iselile u centralnu Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.