Na Kosovu oko 250.000 komada ilegalnog oružja 1Foto: EPA/DANIEL KARMANN (Ilustracija)

Ilegalno posedovanje oružja i dalje je jedan od najvećih problema javne bezbednosti na Kosovu, jer se procenjuje da je u posedu građana oko 250.000 komada ilegalnog oružja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u decembru 2018. pokrenulo kampanju za legalizaciju oružja, ali je za devet meseci, koliko je trajao period legalizacije, podneto samo 2.000 zahteva za registraciju oružja, uglavnom iz Prištine i Prizrena.

Ministarstvo nije najavilo nikakvu konkretnu strategiju kojom bi se ubrzao tempo legalizacije ili oduzimanja oružja, zbog čega je ostalo na savesti građana da podnesu zahtev za registraciju.

„MUP ocenjuje da je proces bio uspešan jer broj podnetih zahteva do sada nije mali, ali u ostalim periodima legalizacije nadamo se da će biti više zahteva, jer su zakonski uslovi u ovom periodu bili komplikovaniji i radimo na tome da smanjimo zakonske prepreke kako bismo imali više legalizovanog oružja“, navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi KoSSev pisanje Kohe.

Prema Krivičnom zakonu Kosova, svako ko poseduje ilegalno oružje može biti kažnjen do 7.500 evra ili zatvorom do pet godina, kao i kaznom od 2 do 10 godina zatvora usled ilegalnog posedovanja četiri ili više komada oružja ili više od 400 metaka.

Za godinu dana Kosovska policija zaplenila je oko 1.500 komada oružja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.