Na kritike da je sneg iznenadio nadležne, načelnik Zlatiborskog okruga tvrdi da se reagovalo po prioritetima 1Desimir Popović/Foto: N. Kovačević

Građani užičkog regiona iskazali su nezadovoljstvo načinom i brzinom reagovanja nadležnih, tokom nedavnih snežnih padavina, i poručili im da ih je „ponovo iznenadio sneg u februaru“.

Komentare o kolapsu na putevima, uz fotografije i video-snimke zavejanih i zaglavljenih vozila i nepreglednih kolona, objavljivali su sa lica mesta na društvenim mrežama.

„Ne bih se složio sa takvim komentarima. Iako je normalno da zimi bude snega, previše ga je palo za kratko vreme“, kaže za Danas Desimir Popović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga.

On dodaje da je „sneg bio vlažan i da su se pod njegovom težinom kidale žice dalekovoda“.

„Na putevima je bilo 10 do 15 centimetara raskvašenog snega, ali mnoga vozila nisu imala kompletnu zimsku opremu pa su se dešavali zastoji i udesi“, kazao je za Danas načelnik.

Za razliku od građana, on je pohvalio „sve nadležne službe“ u tom okrugu.

Na kritike da je sneg iznenadio nadležne, načelnik Zlatiborskog okruga tvrdi da se reagovalo po prioritetima 2
Foto: TV Forum

„Sve službe su na vreme i dobro reagovale, iako to tako ne izgleda na društvenim mrežama. Jednostavno, reagovalo se po prioritetima“, objašnjava Popović.

Pod težinom snega su padala stabla preko kolovoza, kidali se dalekovodi zbog čega su mnogi bili bez struje, a u nekoliko seoskih škola nije bilo nastave ili su časovi skraćeni.

Najteže je bilo u Prijepolju, gde je proglašena vanredna situacija, Bajinoj Bašti, Priboju, Novoj Varoši, pa i u delovima Kosjerića.

Zbog prekida u snabdevanju električnom energijom, nije bilo signala moblne telefonije, što je izazvalo probleme u komuniciranju.

I dalje je u prekidu železnički saobraćaj na barskoj pruzi od Požege do Užica, pa je za putnike na toj relaciji organizovan autobuski  prevoz.

„Trenutno, najveći deo Prijepolja ima struju, kao i 75 odsto potrošača u Bajinoj Bašti, a u toku je otklanjanje pojedinačnih kvarova na niskonaponskoj mreži“, kazao je za Danas Popović.

Problemi u snabdevanju strujom su rešeni i u Priboju, gde je bilo, kako je rekao „manjih problema u čišćenju snega sa puteva“, kao i u selima u okolini Kosjerića i drugim mestima u okrugu.

Na kritike da je sneg iznenadio nadležne, načelnik Zlatiborskog okruga tvrdi da se reagovalo po prioritetima 3
Foto: Biljana Popović

„Zbog havarije na velikom dalekovodu, bez struje je bilo oko 20.000 potrošača“, kazao je za Danas Popović.

Problema sa strujom i dalje ima u selima Varda i Makovište kod Kosjerića, a bilo ih je u novovaroškim selima – Rutoši, Draglica, Sjeništa, Negbina, Gorna i Donja Bistrica, Radoinja, Draževići.

„U Sjenici nikad manje snega nije bilo, pa ni većih problema, osim na području Jadovnika čiji stanovnici juče nisu imali struju“, naveo je načelnik Zlatiborskog okruga.

„Za kratko vreme je palo 40 do 50 centimetara snega, pa i više u planinskim područjima. Jeste bilo problema, zbog vlažnosti snega, ali putevi su se čistili od nedelje po prioritetima i nije moglo da se, odjednom, obezbedi sva potrebna mehanizacija“, kazao je Popović.

Na kritike da je sneg iznenadio nadležne, načelnik Zlatiborskog okruga tvrdi da se reagovalo po prioritetima 4
Foto: Grad Užice

Dodao da je „već u ponedeljak, 90 odsto puteva bilo čisto“ i pohvalio angažovanje lokalnih samoupravama, javnih preduzeća i štabova za vanredne situacije u tom okrugu.

Osim putara i ekipa elektrodistribucija, načelnik je istakao da su „pune ruke posla imali i pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su, tokom „velikog broja intervencija, izvlačili ljude iz vozila u smetovima i uklanjali stabla koja su  padala od težine snega“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari