"Na mlade treba da prenesemo ljubav, patriotizam, da znaju ko su im bili preci": Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu 1Foto: J. Patarčić/Danas

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma i komemorativnim skupom u njihovu čast, obeležen je Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu i 78 godina od pobede nad fašizmom.

Tog 10. oktobra 1944. godine, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, u sadejstvu sa vojnicima Crvene armije, oslobodili su Suboticu od fašističkog okupatora.

Na dan u kojem je njegov grad izvojevao pobedu, smrtno je ranjen komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak, a nešto kasnije je poginuo i komandant bataljona Tivadar Felegi Radenko.

“I ovom prilikom okupili smo se da evociramo uspomene na te dane i odamo poštu i zahvalnost učesnicima slavne Narodnooslobodilačke borbe, koji su svoje mlade živote položili na oltar slobode boreći se protiv okupatora, kao i nevinim žrtvama fašističkog terora”, rekao je Maksim Bakrač, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a.

"Na mlade treba da prenesemo ljubav, patriotizam, da znaju ko su im bili preci": Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Gradonačelnik Stevan Bakić čestitao je građanima Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, naglasivši da je to jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada, jer je pre 78 godina pobeđen fašizam, “najveće zlo ne samo 20. veka, nego i celokupne istorije ljudskog roda”.

“Poznato je takođe da su u Subotici antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i verske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu. U Drugom svetskom ratu stradalo je više od 7.000 građana Subotice. Tačni podaci o žrtvama posebno na području bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu nikada nisu utvrđeni, a državna komisija SFRJ je objavila svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1,7 miliona ljudi”, kazao je Bakić, dodajući da ideali onih koji su pre 78 godina pobedili fašizam, pre svega sloboda, ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome, jesu ideali za koje se naša zemlja i danas bori.

"Na mlade treba da prenesemo ljubav, patriotizam, da znaju ko su im bili preci": Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Ispred SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a Vojvodine, Jovo Baroševčić je poručio da je danas poseban dan za Suboticu, jer je stigla sloboda i prestalo stradanje, te da se nikada ne treba odreći boraca i heroja koji su svoje živote položili u temelje naše otadžbine.

“Na mlade generacije posebno treba da prenesemo ljubav, patriotizam, da znaju ko su im bili preci i da nikada ne zaborave. Da u knjigama upišemo ta velika stradanja i tu veliku pobedu”, poručio je Baroševčić.

"Na mlade treba da prenesemo ljubav, patriotizam, da znaju ko su im bili preci": Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Nakon komemorativnog skupa na Trgu žrtava fašizma, položeni su venci i na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na groblju u Dudovoj šumi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari