Na potezu Šarčević? 1Foto: FoNet/Imre Szabo

Savet Univerziteta u Kragujevcu juče nije imao kvorum za imenovanje v.d. rektora te visokoškolske ustanove, pošto je dosadašnji „prvi čovek“ Kragujevačkog univerziteta Nebojša Arsenijević smenjen odlukom ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Nova sednica Saveta, konstatovano je juče, trebalo bi da bude održana u roku od desetak dana, pod uslovom da se, u međuvremenu, izborom novih članova tog organa, obezbedi kvorum za odlučivanje. Inače, Savet Univerziteta i da je imao kvorum juče ne bi raspravljao o odluci ministra Šarčevića da smeni rektora Arsenijevića, već bi je samo primio „k znanju, nakon čega bi potom imenovao novog rektora koji bi do daljeg bio „u v.d. stanju“.

– Nadam se da ćemo sredinom naredne nedelje da održimo sednicu Univerziteta, ukoliko fakulteti do tada verifikuju svoje nove predstavnike u Savetu, rekao je juče Siniša Ranđić, predsednik Saveta Kragujevačkog univerziteta.

Na jučerašnju sednicu Saveta došlo je osmoro od ukupno 19 članova tog najvišeg organa upravljanja na univerzitetu. Savet je sredinom minule sedmice napustilo osmoro članova koji su „kolektivno“ podneli ostavke na članstvo, dok Vlada Srbije nije blagovremeno imenovala tri svoja predstavnika, ali se uprkos tome kvorum računa prema predviđenom broju članova. Pozivu da prisustvuju sednici Saveta Univerziteta juče se nisu odazvali ni resorni ministar Šarčević, ni premijerka Ana Brnabić, koja rešenje o smeni kragujevačkog rektora Arsenijevića okarakterisala kao „primer vladavine prava u Srbiji“.

Kako je Arsenijević zvanično smenjen još 4. juna, dok Savet, nakon prošlonedeljnih ostavki osmoro članova, više nema kvorum za donošenje bilo kakvih odluka, Univerzitet u Kragujevcu trenutno predstavlja i dokumente potpisuje prorektor Jeroslav Živanić. Na Univerzitetu, s ovim u vezi očekuju da se tokom današnjeg dana oglasi i Upravni sud, kojem je prošlog četvrtka prosleđena žalba, sa zahtevom za donošenje privremene mere na rešenje ministra Šarčevića o smeni rektora Arsenijevića do okončanja postupka vezanog za tu smenu.

Smenjeni rektor Nebojša Arsenijević kaže da se nada da će fakulteti narednih dana u Savetu Univerziteta da zamene svoje predstavnike koji su podneli ostavke, kako bi taj organ već tokom sledeće nedelje mogao da imenuje v.d. rektora, čime bi se obezbedilo da ta ustanova počne ponovo normalno da funkcioniše. Napominje da dosta toga zavisi i od stava Upravnog suda, kojem danas ističe rok za reagovanje na zahtev za donošenje privremene mere na rešenje o njegovoj smeni.

Nepoznanica je, međutim, kako će na aktuelnu situaciju na kragujevačkom Univerzitetu da reaguje vlast, odnosno Ministarstvo prosvete. Ministar Šarčević je prošle nedelje poručio da će, ukoliko se na Kragujevačkom univerzitetu nastavi sa opstrukcijom njegove odluke (o smeni rektora – prim. Z.R.) da preduzme zakonom predviđene mere i da bi to moglo da znači „uvođenje prinudne uprave na Univerzitetu u Kragujevcu“.

Inspekcija na Univerzitetu

Inspekcija Ministarstva prosvete kontrolisala je juče, saznaje naš list, rad organa Kragujevačkog univerziteta i pritom konstatovala da Savet Univerziteta ne funkcioniše. Time se, smatraju upućeni, stvaraju uslovi da ministar Šarčević preduzme konkretne zakonom predviđene mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari