Na Stanfordovoj listi najboljih svetskih naučnika i 81 iz Srbije 1Foto: Filip Moris/Promo

Na Stanfordovoj listi najboljih svetskih istraživača za 2023. godinu nalazi se i 81 naučnik iz Srbije, od ukupno 204.643 rangirana.

Ova lista vrednuje rezultate tokom cele karijere, a na njoj se pored aktivnih nalaze i preminuli istraživači, jer se njihovi radovi i danas citiraju.

Istraživači su klasifikovani u 22 nauče oblasti i 174 podoblasti.

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks itd.

Podaci su preuzeti iz baze SKOPUS.

Svake godine se objavljuje i lista na kojoj su posmatrani rezultati za prethodnu godinu.

Na listi koja posmatra celu karijeru naš najbolje plasirani naučnik je Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu (3.002. mesto). Na drugom mestu je Radovan Konačević sa Univerziteta u Beogradu (29.987), a na trećem Branislav Jeremić, sa Kragujevačkog univerziteta (50.588). Slede Miroslav Dramićanin sa Instituta za nuklearne nauke Vinča (65.202), Zaviša Janjić (65.829) i Dušan Teodorović (73.302).

Na rang-listi ima istraživača sa državnih i nekoliko sa privatnih univerziteta, iz instituta, kao i nekoliko istraživača zaposlenih u privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari