Aleks Salmond ušao je juče u političku istoriju kao prvi nacionalista izabran za prvog ministra Škotske. Lider Škotske nacionalne partije (SNP), koja je ostvarila najbolji rezultat na nedavnim izborima, takođe će predvoditi prvu škotsku manjinsku vladu posle prenošenja vlasti iz Londona.

Aleks Salmond ušao je juče u političku istoriju kao prvi nacionalista izabran za prvog ministra Škotske. Lider Škotske nacionalne partije (SNP), koja je ostvarila najbolji rezultat na nedavnim izborima, takođe će predvoditi prvu škotsku manjinsku vladu posle prenošenja vlasti iz Londona. Kako nema dovoljnu većinu, Salmondu predstoji borba za konsenzus.
Salmond je prvi lider Škotske nacionalne partije koji je uspeo da dođe na vlast u 73 godina dugoj istoriji ove stranke. Njegov izbor, koji su podržala dva poslanika škotskih „zelenih“, dočekan je aplauzom i navijanjem na sednici škotskog parlamenta. Salmond je parlament nazvao manjinskim.
„Verujem da je Škotska spremna za promenu, za reforme. Mi smo mala nacija, ali imamo veliku budućnost“, izjavio je Salmond. Prethodni prvi ministar Mekonel, čestitao je Salmondu na pobedi i rekao da će biti ponosan što će voditi najveću opozicionu partiju koja je u škotskom parlamentu ikad postojala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari