Nekoliko dana trajale su manifestacije povodom obeležavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave. Po načinu obeležavanja i broju organizatora, ni ova godina nije bila izuzetak u odnosu na prethodne.

Postalo je uobičajeno da se centralne manifestacije održavaju u Novom Pazaru, prigodni programi u okolnim gradovima, ali i da nacionalni praznik odvojeno obeležavaju suprostavljene političke opcije. Svoje aktivnosti povodom ovog nacionalnog praznika imali su Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), organizacija bliska muftiji Muameru Zukorliću.

BNV je obeležavanje Dana bšnjačke nacionalne zastave započelo promocijom „Rječnika bosanskog jezika“ profesora Dževada Jahića i predstavljanjem kulturološke mape Sandžaka, koju je izradio ilustrator iz Sarajeva Emir Isović. Centralni događaj bio je u nedelju naveče, kada je na jarbol, ispred BNV, podignuta zastava i intonirana bošnjačka himna. Zastavu su na jarbol podigli predsednik BNV Sulejman Ugljanin i atletičarka Amela Terzić. Zvanicama i učesnicima Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) obratio se Ugljanin koji je naglasio nužnost očuvanja nacionalnog identiteta i posebno naglasio značaj zastave kao simbola svakog naroda.

BNV je obeležavanje praznika u Novom Pazaru završilo otvaranjem izložbe likovnih radova, uručivanjem nagrada učesnicima konkursa koje je raspisalo Veće i najuspešnijim učesnicima takmičenja iz bosanskog jezika i koncertom grupe „Derman“. Prigodni kulturno-umetnički programi održani su i u ostalih pet sandžačkih opština.

BKZ je imala manifestacije i u Sandžaku i u dijaspori. U Danskoj je održana promocija Enciklopedije sandžačko bošnjačke književnosti. U Skoplju je održana tribina „Značaj primene bosanskog jezika u institucijama Republike Makedonije“, u Novom Pazaru se na okruglom stolu, na Internacionalnom univerzitetu, razgovaralo na temu „Bošnjaci u Srbiji i Sandžaku – izazovi i perspektive“. i sve je završeno u Rožaju tribinom pod nazivom „Ostajte ovde“.

Praznik od 2005.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, jer je na taj dan 1991.godine osnovano Muslimansko nacionalno veće Sandžaka, koje je kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno veće. I tada je na čelu Veća bio aktuelni predsednik Sulejman Ugljanin. Ovaj dan se svake godine obeležava od 2005.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari