Specijalni izaslanik UN Ibrahim Gambari, koji pokušava da pronađe rešenje krvave krize u Mjanmaru, sastao se juče s vrhovnim vojnim generalom zemlje Tan Šveom kako bi mu preneo oštru poruku da nasilje, tokom kojeg je stradalo 13 demonstranata, mora prestati. Gambari, bivši ministar inostranih poslova Nigerije, sastao se s generalom Šveom u udaljenoj, novoj prestonici vojne hunte Najpjidau, prenela su dvojica stranih diplomata.

Specijalni izaslanik UN Ibrahim Gambari, koji pokušava da pronađe rešenje krvave krize u Mjanmaru, sastao se juče s vrhovnim vojnim generalom zemlje Tan Šveom kako bi mu preneo oštru poruku da nasilje, tokom kojeg je stradalo 13 demonstranata, mora prestati. Gambari, bivši ministar inostranih poslova Nigerije, sastao se s generalom Šveom u udaljenoj, novoj prestonici vojne hunte Najpjidau, prenela su dvojica stranih diplomata. Sastanku Gambarija i Švea prisustvovao je i zamenik vrhovnog generala, drugi čovek na čelu vojne hunte Maung Aje, treći čovek Tura Šve Man, kao i premijer Tein Šein, četvrti čovek u hijerarhiji.
Ono što je usledilo kao iznenađenje jeste da je Gambari posle sastanka s vrhovnim vojnim generalom otišao u Jangun gde se drugi put sastao s opozicionim liderom Ang San Su Ći, prenele su neimenovane diplomate. Taj podatak budi nadu da šatl diplomatija specijalnog izaslanika UN napreduje. „To je veoma pozitivan znak“, rekao je neimenovani azijski diplomata. „Moramo se nadati da je proces nacionalnog pomirenja počeo“, dodao je on. U izveštaju UN navodi se da je Gambari tokom sastanka s liderima vojne hunte, koji je trajao više od jednog časa, „razgovarao o trenutnoj situaciji u Mjanmaru.“ Gambari će se vratiti u Njujork gde će podneti izveštaj generalnom sekretaru Ban Ki Munu o ishodu misije“, navodi se u izveštaju.
Stanovnici Mjanmara počeli su novi vid protesta tako što svake večeri gase svetla i televizore od 20 do 20:15 kada je u toku zvanični vladin dnevnik. Aktivisti su takvu akciju nazvali „tihim protestom“ protiv hunte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari