Nadbiskup Hočevar: Pandemija poziva da više brinemo jedni o drugima 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar poručio je danas na uskršnjoj misi, da je pandemija korona virusa poziv da jače i odgovornije brinemo jedni o drugima, i poželeo da Gospod da svima još snage.

„Neka Uskrsli Gospod bude sa svima nama na svim našim putevima“, rekao je u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Device Marije nadbiskup Hočevar koji je tokom bogosluženja, kao i drugi sveštenici, nosio zaštitnu masku.

On je naveo da je nadbiskupija uvek sa velikom pažnom, molitvom, humantarnim radom angažovana „blizu svima koji žive u opasnosti, koji su zaraženi ili moraju otići u večnost“.

„Posebno danas, na ovaj dan, boli nas da toliko ljudi odlazi u večnost. Žarko se molimo da Gospod svima da novu snagu, novu odgovornost“, rekao je nadbiskup Hočevar.

On je poželeo svako dobro „istočnoj braći pravoslavnima, kao i katolicima istočnog obreda“, koji Uskrs ove godine slave 2. maja.

Kako je naveo, govoreći o značaju ovog praznika, Uskrs je „nenadmašiva svetkovina koja ispunjava radošću i nadom jer je Hrist usrksnuo“.

Nadbiskup Hočevar je poručio vernicima da kao „kvasac društva“, svojom energijom što više doprinose da ono „napreduje po kvalitetu i kvantitetu, da se život u svakom pogledu umnožava u ovoj divnoj zemlji i da ne „zastranjuje na nepoznate puteve“.

„Želimo svima približiti put uzvišeni, najuzvišeniji cilj života i smisao svekolikog postojanja. Od srca dakle, želimo da se niko ne izgubi u beznadju, ovisnostima, u uskraćevanju života sebi i drugima“, rekao je nadbiskup Hočevar.

Kako je naglasio, „posvećenost životu ne dopušta da se neodgorovorno predajemo pukim mirisima i zvucima prolaznog života“, već da u dubini svog bića „nosimo sve antene večnosti, neprolaznost“.

„Mi, vernici, ne smemo i ne možemo bivstvovati drugačije nego tako da nama život vlada a ne smrt, ljubav a ne mržnja, istina a ne laž, nada a ne strah, budnost a ne pospanost, odgovornost a na ravnodušnost, solidarnost a ne bezbrižnost, radost a ne žalost“, istakao je nabiskup Hočevar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari