Nadležna inpekcija poriče gradski štab i radnike Jure 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanovic

Niška inspekcija rada, zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiolozima niškog Instituta za zaštitu zdravlja, utvrdila je da fabrika Jura u Nišu u potpunosti poštuje epidemiološke mere protiv infekcije korona virusa, izuzev što radnicima ne meri temperaturu na ulazu u fabriku već na njihovom radnom mestu, što će im biti naloženo da isprave, saopštili su za Danas u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

– Poslodavac proizvodnog pogona Jure u Nišu je organizovao rad u tri smene sa manjim brojem zaposlenih, a tako da ne trpi proces proizvodnje, i sprovodi i redovno čišćenje i provetravanje prostorija. Zaposlenima je izdao na korišćenje propisana sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu i sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih i pomoćnih prostorija, o čemu vodi evidenciju. Izradio je uputstva i instrukcije o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, sa informacijama o simptomima, a zaposleni se na razglasu, na svaka dva sata, upozoravaju na obavezu nošenja maski i pridržavanja mera prevencije – naveli su u Ministarstvu rada.

U Ministarstvu su kazali da je ovo utvrđeno vanrednim terenskim nadzorom inspektora rada niškog Odeljenja inspekcije rada, koji su izvršili zajedno sa sanitarnom inspekcijom odeljenja u Nišu i timom epidemiologa Instituta za javno zdravlje Niš.

Nadzor je obavljen prošlog petka, 9. oktobra, pred zasedanje niškog Gradskog štaba za vanredne situacije, u ponedeljak 12. oktobra, na kojem je obnarodovano da je niška Jura epidemiloško žarište, zbog kojeg će Grad „zatražiti pomoć Republike“.

U Ministarstvu rada je rečeno da je inspekcijskim nadzorom konstatovano da je poslodavac niške Jure doneo Plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo Akta o proceni rizika.

Odgovorno lice kod poslodavca sa stručnim timom vodi evidenciju o sprovedenim kontrolama, svakodnevno obilazi zaposlene i kontroliše proces rada, kako bi se poštovale predviđene preventivne mere, naveli su u ministarstvu.

Prema njihovim rečima, jedini problem je što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da se „beskontaktno merenje telesne temperature zaposlenih sprovodi na radnom mestu, a ne na ulazima u objekte, od strane radnika fizičko-tehničkog obezbeđenja zaduženog za ove poslove“, kako je poslodavac utvrdio Planom primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

– Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspektor rada Odeljenja inspekcije rada Niš će doneti rešenje kojim će poslodavcu naložiti da obezbedi da se beskontaktno merenje telesne temperature zaposlenih vrši na ulazima u objekte, a shodno članu 11. Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i shodno članu 3. Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti – navelo je Ministarstvo u odgovoru našem listu.

Međutim, niški Gradski štab za vanredne situacije, sindikat Sloga koji jedini ima sindikalnu organizaciju u niškoj Juri i deo zaposlenih iznose drugačije ocene.

Na sednici Gradskog štaba, prošlog ponedeljka, rečeno je da u niškoj Juri „nema sprovođenja svih mera“, uz upozorenje da je tokom septembra i u prvoj polovini ovog meseca korona virusom inficirano 68 zaposlenih, što čini čak 60 odsto ukupno zaraženih u Nišu u tom periodu.

Sindikat Sloga je potvrdio takvu informaciju, uz ocenu da država Juri „gleda kroz prste“ od njenog dolaska u Srbiju, pa i u vreme epidemije.

Radnici niške Jure, koji su želeli da ostanu anonimni, kazali su za naš list da u fabrici nema propisane fizičke distance, a da ona zbog prirode posla nije ni moguća.

U fabričkom autobusu koji vozi radnike na posao je „ogromna gužva“ i uz radnike koji sede stoji još njih 15 do 20.

Kompanija je svakom zaposlenom od početka epidemije korona virusa dala samo šest pamučnih maski.

Na početku epidemije, u martu, na svakoj proizvodnoj liniji postojala je bočica sa alkoholom, a sada im „samo jednom na ulazu isprskaju ruke“. U poslednjih mesec dana im nisu merili temperaturu, ni na ulazu ni na radnom mestu, kazali su oni.

Poslovodstvo ćuti

Poslovodstvo kompanije Jura u Srbiji i njene fabrike u Nišu nisu se oglašavali povodom informacija o „niškom“ žarištu korona infekcije i kritika da ne primenjuju epidemiološke mere. Naš list im je početkom sedmice uputio pitanja vezana za najnoviju epidemiološku situaciju u niškoj fabrici, potom ih i ponovio, ali do zaključenja ovog izdanja nije dobio odgovore, uprkos usmenom „obećanju“ da će ih biti.

Zbog Jure pooštrene mere i u Merošini

Štab za vanredne situacije opštine Merošina juče je doneo odluku o pooštravanju epidemioloških mera, koje su sada strože od republičkih, pošto, recimo, dozvoljavaju okupljanja do deset ljudi i rad u zatvorenim ugostiteljskim objektima do 20 časova, a odlažu sve javne svečanosti i manifestacije. U Štabu su kazali da je razlog „mnogo novoobolelih koji su uglavnom radnici niške Jure i članovi njihovih porodica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari