Nadležni ćute na nasilje nad trudnicama 1Foto: Dejana Majstorović/Danas

Pre više od dva meseca Beogradski centar za ljudska prava (BCLJP) pokrenuo je postupak zbog traumatičnog iskustva kroz koje je prošla Milica Filipović u GAK Narodni front, kada je morala sama i bez pomoći zdravstvenih radnika da prođe kroz pobačaj, a reakcije nadležnih nema.

Kako je danas saopštio BCLJP jedino je inspekcija Ministarstva zdravlja reagovala zaključivši da  nije bilo propusta tokom zbrinjavanja Milice Filipović u GAK „Narodni front“.

Milica Filipović prethodno je u medijima javno govorila o svom traumatičnom iskustvu iz porodilišta nakon što je u 13. nedelji trudnoće beba umrla zbog manjka plodove vode. Tada je između ostalog ispričala da nije mogla da dobije pomoć ni lekara ni sestara, a da joj je jedna od sestara kazala da „sama ode u toalet i pobaci bebu“, što je na kraju i morala da uradi.

-Milica Filipović, kao ni očevici ovog događaja, još uvek nisu saslušani od strane nadležnog tužilaštva. GAK „Narodni front“ je odbio da po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja dostavi kopiju Procedure za indukovani prekid trudnoće koji je na snazi u ovoj ustanovi, navodeći kao razlog to što je pokrenut krivični postupak i ocenjujući da bi se davanjem tražene informacije „dovelo u pitanje dalje sprovođenje postupka po podnetoj krivičnoj prijavi“ – istakao je u svom saopštenju BCLJP, koji se obratio i Povereniku za informacije od javnog značaja i još uvek se čeka njegova odluka.

BCLJP je  uspeo u međuvremenu da pribavi od Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS u Višegradskoj kopiju akta Procedure za indukovani prekid trudnoće koji je na snazi u toj ustanovi. Identična ili slična procedura prekida trudnoće bi morala važiti i u GAK „Narodni front“. Kako BCLJP navodi iz ovog dokumenta jasno je da  u slučaju prekida trudnoće Milice Filipović procedura nije ispoštovana.

Da se procedure u ginekološko-akušerskim ustanovama ne poštuju potvrdili su i lekari iz Nemačke.

Iskustvo kroz koje je prošla Milica Filipović nije izuzetak i mnoge žene su u međuvremenu javno posvedočile o lošem postupanju u GAK centrima u Srbiji zbog čega je i osnovan pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja.

Istovremeno, BCLJP je otpočeo kampanju za prikupljanje sredstava potrebnih za dalje vođenje postupaka i zaštitu prava Milice Filipović, kao i za realizaciju aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje položaja pacijentkinja tokom postupka prekida trudnoće, čiji su detalji dostupni ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari