Nadležni hitno da reaguju zbog novog talasa dojava o bombama u školama 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Organizacije Prijatelji dece Srbije, Mreža organizacija za decu Srbije i Unija srednjoškolaca Srbije zatražile su danas traže hitnu adekvatnu reakciju nadležnih institucija povodom novog talasa dojava o bombama u školama, a sada po prvi put i u predškolskim ustanovama.

„Deca zbog toga ne idu redovno u školu, dok se ne izvrši detekcija borave napolju ili se izmeštaju iz prostora, roditelji moraju da izlaze sa posla da bi preuzeli decu mlađeg uzrasta, a neke škole su već nedeljama u vanrednom stanju. Od nadležnih tražimo da pitanje bezbednosti dece u obrazovnim ustanovama bude suštinski prioritet i podsećamo da su ovim nemilim događajima pogođeni roditelji, zaposleni u obrazovanju i naravno ponajviše deca“, navodi se u saopštenju.

Posebno, kažu, zabrinjava činjenica da još uvek ni od jedne nadležne institucije nije došlo do zvaničnog obraćanja javnosti, već sve informacije koje stižu do građana i roditelja dolaze od strane medija.

„Posebno problematičnom doživljavamo činjenicu da se roditeljima niko od predstavnika nadležnih institucija nije direktno obratio sa informacijama, ali i preporukama, što ostavlja mnogo prostora za uznemirenost i nagađanja“, navodi se u saopštenju pomenutih organizacija.

One smatraju neozbiljnim i neprofesionalnim određena tumačenja stručnjaka u medijima koji potenciraju da deca ovu situaciju ne doživljavaju veoma ozbiljno.

„U godini u kojoj je više dece izgubilo život u oružanom napadu u školi, apsolutno je neumesno na ovakav način tumačiti potencijalne emocionalne i druge posledice ovakvih dojava na decu. Sigurni smo da atmosfera straha, panike i nebezbednosti u školama i vrtićima, sem što šteti mentalnom zdravlju dece, na mnogo nivoa krši elementarna dečja prava, za početak ona na obrazovanje i zaštitu od svake vrste nasilja“, piše u saopštenju.

Dodaju da su iz medija saznali da ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova rade na usaglašavanju protokola o postupanju u vrtićima i školama u slučaju dojave o postavljenim bombama, ali da direktori škola i predstavnici sindikata kažu da nisu uključeni u izradu tog dokumenta.

„Ko preuzima odgovornost i šta će biti ustaljena procedura? Da li škole imaju jasna uputstva na koji način da komuniciraju sa decom i roditeljima o ovoj uznemiravajućoj temi? Smatramo da je ovo tema koja zaslužuje prioritetno mesto i koordinisano delovanje institucija. Stoga zahtevamo od državnih organa da lociraju i najstrožje sankcionišu aktere pretnji, a u međuvremenu pravovremeno, tačno i jasno izveste javnost, prvenstveno roditelje, o svim važnim elementima ovih događaja, preduzetim merama, i najvažnije – planovima za prevenciju ovog novog vida ataka na decu i njihove roditelje“, navodi se u saopštenju organizacija Prijatelji dece Srbije, Mreže organizacija za decu Srbije i Unije srednjoškolaca Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari