U organizaciji Udruženja „Arheo-amateri Srbije“, Opštine Kučevo i Javnog preduzeća „Srbijašume na lokaciji „Hladan izvor“, u mestu Brodica, održan je Prvi skup Arheo-amatera Srbije.


Skupu su prisustvovali članovi Arheo-amatera Srbije, predstavnici lokalne samouprave opštine Kučevo, Srbija šuma i oko 30-ak članova Udruženja.

– Cilj ovog okupljanja je unapređenje naučnih saznanja iz oblasti ljudske prošlosti, popularizaciji naučno-istraživačkog rada i stvaralaštva među mladima kao i edukacija građana, a posebno dece i mladih o značaju i zaštite ostatka ljudske prošlosti i kulturne baštine Srbije. Na prvom skupu Arheo-amatera Srbije, prisutni su imali priliku da testiraju svoju opremu kao i da prisustvuju promociji metal detektora renomiranih proizvođača. U sprovođenju ovog programa doprinos su dali i sami domaćini, članovi Udruženja i simpatizeri ovog vida aktivnosti – kaže predsednik Udruženja Arheo-amatera Srbije Aleksandar Vukadinović.

Učesnici prvog skupa Arheo-amatera Srbije upoznali se i sa ispiranjem zlata, kako sa starim tako i sa novim metodama i opremom. Održana je i nagradna igra na kojoj su izvučeni srećni dobitnici metal detektora, pin pointera i torbi za metal detektor. Karavan terenskih vozila se kretao po obroncima planina što je prisutnima pružilo nezaboravan doživljaj koji su uživali u čarima prirodnih lepota, hladnim izvorima pijaće vode i svežem planinskom vazduhu. Arheo-amateri Srbije imaju zakonsko pravo da na celokupnoj teritoriji Republike Srbije organizuje amaterske istraživačke akcije pod nadzorom za to nadležnih institucija, a koje nisu u suprotnosti sa Zakonom o kulturnim dobrima Republike Srbije, stoji u programu ovog Udruženja čije je sedište u Čačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari