Šef islamističke partije Nahda Rašid Ganuči ocenio je juče da bi bilo prirodno da njegova stranka koja je dobila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima 23. oktobra, bude na čelu buduće vlade Tunisa.


– Bilo bi sasvim prirodno da partija koja je dobila većinu bude i na čelu vlade. Vlada mora biti formirana što je moguće pre, ne kasnije od mesec dana – rekao je Ganuči radio stanici Ekspres FM. Tunišanska izborna komisija objavila je u utorak prve delimične rezultate, ali svi glasovi još nisu prebrojani.

Ganuči je kazao da se njegova stranka zalaže za široku nacionalnu koaliciju koja bi dovela do formiranja demokratske vlade, dodavši da je spreman da razgovara „sa svima koji su se borili protiv (svrgnutog predsednika Republike) Ben Alija“. Pregovori su počeli još i pre izbora, rekao je Ganuči. Lider Nahde koji je ranije već rekao da se neće kandidovati za predsednika, ocenio je da na tu funkciju treba da dođe „ličnost koja se borila protiv diktature“.

Među kandidatima za predsednika pominju se tri imena: šef stranke Etakatol Mustafa Ben Džabar koji se već kandidovao, Monsef Marzuki vođa stranke Kongres za Republiku i legendarni borac protiv bivšeg predsednika Habiba Burgibe, Ahmed Mestiri. Prema prvim rezultatima koje je saopštila Izborna komisija, Enahda je pobedila u pet od 27 okruga zemlje, uključujući i snažan privredni grad Sfaks, u istočnom delu Tunisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari