Najavili objedinjenje turističkih organizacija 1Foto:Zoran Vasić

U Gradskom zdanju potpisan je Međuopštinski sporazum o saradnji na unapređenju Geografsko informacionog sistema Grada Požarevca i opštine Veliko Gradište, a jedan od najzapaženijih segmenata bila je najava stvaranja zajedničke Turističke organizacije.

Naime, poseban akcenat stavljen je na segmente koji se odnose na turizam, poljoprivredu i investicione zone.

Sporazum o saradnji potpisali su Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, i Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

U ovom projektu, koji se sprovodi uz finansijsku podršku EU PRO, između ostalog bi trebalo da se poboljša kvalitet ponude turističkih kapaciteta u obe lokalne samouprave.

Nadogradnjom GIS-a Požarevac i Veliko Gradište trebalo bi da unapredi predstavljanje postojećih turističkih potencijala, turističkih aktivnosti, prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa, smeštajnih kapaciteta i različitih elemenata turističkih proizvoda.

Gradonačelnik Pavlović je istakao da Požarevac od 2010. godine aktivno razvija geografski informacioni sistem sa ciljem da u jednoj bazi objedini što više geoprostornih podataka i učini ih dostupnim građanima.

– Potpisali smo sporazum kojim smo definisali prava i obaveze Požarevca i Velikog Gradišta na razvijenim modulima za turizam, lokacije za potencijalne investitore i poljoprivredu. Ovog puta GIS unapređujemo u okviru projekta „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socioekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“. Projekat je finansiran iz sredstava EU PRO programa, a pored razvoja modula za naš geografsko-informacioni sistem, kroz projekat smo dobili i računare za zaposlene koji rade na GIS-u, kao i obuke za njih.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić je rekao da je poseban akcenat stavljen na deo koji se tiče poljoprivrede, turizma i investicionih zona.

– Cilj nam je da kada investitor želi da uloži u opštinu Veliko Gradište to može učiniti preko računara, mobilnog telefona i da jednim klikom dođe do podataka. GIS je nešto na čemu Gradište radi dugi niz godina, a krajnji cilj je da se svi geoprostorni podaci objedine na jednom mestu i učine dostupnim svim građanima. Na taj način bismo skratili vreme izdavanja uslova i dozvola za izgradnju, a poznato je da je naša opština među boljima u tom segmentu.

Planovi i za Golubac

Milić kaže da u Gradištu imaju velike planove za razvoj turizma. „Mislim da je čitav ovaj kraj jedna turistička destinacija koja ima mnoge stvari da ponudi. Ideja je da možda zajedno nastupamo na sajmovima i napravimo zajedničku Turističku organizaciju jer imamo Srebrno jezero, Ramsku tvrđavu, Viminacijum i Ljubičevo. U opštini Golubac, koja bi takođe trebalo da bude u tom timu, imamo Golubačku tvrđavu i nekoliko manastira. Imamo šta da pokažemo gostima. To je budućnost“, rekao je Milić.

Tekst je deo medijskog projekta „Ulaganja za život”, koji je sufinansiran sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.