Privremeni administrator Eparhije raško-prizrenske (ERP) i član Svetoga arhijerejskog sinoda SPC mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) izjavio je juče u manastiru Gračanica da je „sadašnji problem ERP problem poštovanja iskonskog crkvenog poretka“.

– Da Crkva nije čuvala taj poredak, u njoj ne bi ostao kamen na kamenu – poručio je mitropolit Amfilohije koji je zajedno sa vikarom ERP episkopom lipljanskim Teodosijem (Šibaliće) služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, prenosi Radio KiM iz Čaglavice.

U Gračanici se trenutno nalazi i episkop umirovljeni raško-prizrenski Artemije (Radosavljević). On bi, kako Danas nezvanično saznaje, tokom ove nedelje trebalo da napusti ERP i pređe da živi u jednom od fruškogorskih manastira. Mitropolit Amfilohije izjavio je juče za Radio KiM da je „Sveti sinod vladici Artemiju, na njegovu molbu, predložio da ubuduće boravi u manastirima Šišatovac ili Fenek u Sremskoj eparhiji“.

Novi privremeni administrator ERP rekao i da „promene u ERP ne smeju da se odraze na život Crkve u Eparhiji“ i da „očekuje od crnorečkih monaha da ostanu verni svom monaškom i svešteničkom činu, kao i raspetom Kosovu i Metohiji“.

– Nažalost, bratija iz Crne reke je ovih dana otišla iz manastira i privatno se smestila u blizini Čačka. Ja sam im s ljubavlju i iskrenošću predočio da ukoliko napuste manastir i svoje poslušanje, biće pozvani da se vrate nazad. Ukoliko odbiju, biće predati crkvenom sudu zbog rušenja kanonskog poretka i zbog otkazivanja od svoga služenja – najavio je mitropolit Amfilohije.

Krajem prošle sedmice iz Crne reke otišlo je 17 monaha i iskušenika sa igumanom Nikolajem na čelu. Oni su kao razlog odlaska naveli „smutnju koja je nastala u ERP posle razrešenja vladike Artemije i sinodsku odluku da on više ne može da bude duhovnik monaštvu ove eparhije“. Vladika Teodosije izjavio je za Radio KiM da su razlozi crnorečkih monaha „izmišljeni i paranoični“.

Kako Danas nezvanično saznaje, ERP u narednih desetak dana namerava da napusti još petnaestak monaha iz više manastira. Oni bi, kako se tvrdi u crkvenim izvorima, pre odlaska trebalo da s mitropolitom Amfilohijem razgovaraju o kanonskom otpustu i rešavanju administrativnih formalnosti.

U crkvenim krugovima spekuliše se da je mitropolit Amfilohije tražio pomoć od vladike Artemija da se zaustavi odlazak monaštva iz ERP, ali da je odbio kao moguće rešenje predlog da vladika Artemije ostane da živi u nekom od manastira ove eparhije, i da bude duhovnik monaštvu.

Antiekumenski skup

– U subotu je ispred Patrijaršijskog dvora u Beogradu održan prvi mesečni antiekumenski skup. Na skupu koji je je, u okviru svakodnevnih antiekumenskih okupljanja, organizovao Inicijativni odbor svetosavskog narodnog pokreta, učestvovalo je pedesetak građana koji su ispred sedišta SPC pevali crkvene pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari