Najbolja studentkinja FTN-a: Tajna uspeha je da studiraš ono što te interesuje 1foto: Milica Škipina/privatna arhiva

Doktorantkinja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Milica Škipina, uspela je da osnovne i master studije na smeru Računarstvo i automatika završi sa prosekom 10,00.

Rođena Fočanka u Novi Sad je došla kao učenica generacije osnovne pa srednje škole. Tako nikom nije bilo iznenađenje, barem iz njene okoline, kada je ove godine dobila i Svetosavsku nagradu kao najbolja studentkinja FTN.

Škipina za „Danas“ kaže da joj je bila čast da bude izabrana za najboljeg u generaciji punoj uspešnih ljudi, da joj znači kada dugotrajni trud i rad budu prepoznati i nagrađeni, ali misli da priznanja ipak pružaju samo trenutna zadovoljstva.

„Ne smatram da se po svaku cenu treba težiti ka nagradama, zapostavljajući sve ostalo. Priznanje samo po sebi ne vredi mnogo ako nemate sa kim da podelite taj uspeh. Lepo je biti dobitnik neke nagrade, ali to je sve prolazno, a prijateljstva su ono što ostaje i traje i kada niste tako uspešni“, rekla je Škipina.

Najbolja studentkinja FTN-a: Tajna uspeha je da studiraš ono što te interesuje 2
foto: Milica Škipina/privatna arhiva

Kada je upisala fakultet, primarno joj nije bio cilj da ima ovaj prosek. Ali dobra predznanja iz srednje škole iz matematike i fizike i takmičenja iz programiranja na koja je išla i koja su joj dala iskustva u rešavanju algoritamskih zadataka, pomogli su u samom startu.

„Uz sve to, tu je bio u brat koji je mogao da me posavetuje u vezi predmeta koje je on prethodno položio na istom fakultetu, tako da mi prve dve godine, za koje mislim da većini stvaraju najviše muke, nisu predstavljale veliki problem. Kasnije, u višim godinama studija sam se trudila da rešim sve nove izazove koji su stavljeni pred nas, tako da je sve došlo samo od sebe. Možda je samo tajna u tome što sam upisala ono što me je najviše interesovalo, pa mi savladavanje svih tih novih stvari nije padalo teško“, komentariše Milica svoj neverovatan prosek.

Uskladiti sve obaveze zna biti izazov. Nekad je kaže posvećena više privatnom, nekad poslovnom delu života.

Za matimatiku i programiranje zainteresovala se još u osnovnoj školi, a kako je smer Računarstvo i automatika pružao oboje, nije puno dvojila šta će na kraju studirati.

Najbolja studentkinja FTN-a: Tajna uspeha je da studiraš ono što te interesuje 3
foto: Milica Škipina/privatna arhiva

Trenutno radi kao asistentkinja na FTN, što ujedno znači i da je student doktorskih studija. Bilo je je kaže zanimljivo da nakon završetka osnovnih studija vidi kako to sve izgleda iz druge perspektive.

Pre tri godine imala je priliku da tri meseca provede u Hjustonu, baveći se naučno – istraživačkim radom na Rice univerzitetu.

„Prilikom boravka u SAD radila sam na projektu koji je vezan za medicinu. Radilo se o primeni mašinskog učenja i Data Science-a kako bi se detektovali depresija i anksioznost. Taj spoj veštačke inteligencije i drugih oblasti me posebno zainteresovao jer je pored programiranja za rešavanje određenog problema potrebno malo dublje ući i u domensko znanje, tako da sam dalje nastavila da se usavršavam u oblasti veštačke inteligencije koja u pozadini opet obuhvata dosta matematike” nastavlja Škipina.

Imala je dodaje, priliku da upozna ljude iz svih krajeva sveta sa kojima je i danas u kontaktu, ali i da se uveri kako se to naš način školovanja razlikuje od njihovog.

Kada odmara od o matematičkih problema, obično se bavi sportom. Sa pet godina počela je da ide na karate i trenirala ga je sve do kraja osnovne škole.

„Par godina sam uporedo trenirala i odbojku, što sam nastavila do odlaska na fakultet. Sport je definitivno neizostavan deo mog života, pa i sada uvek nađem vremena da odem na odbojku, trčanje na keju, ili isprobam nešto skroz novo. Pored sporta, slobodno vreme volim da provodim u prirodi, a kada vremenske prilike to ne dozvoljavaju, vreme provodim sa društvom uz društvene igre ili neku novu knjigu”, kaže naša sagovornica.

Ne voli da pravi dugoročne planove

Za Novi Sad je vežu lepe uspomene iz studentskog života kao i prijatelji koje je tu stekla. Sa druge strane, po prirodi je avanturista i uvek spremna za nove izazove. Tako da, ukoliko joj se pruži prilika, možda se uskoro nađe u skroz novom okruženju.

“Što se tiče planova, nikad nisam pravila neke dugoročne planove. Uvek ostavljam otvorene mogućnosti da se kako na privatnom tako i na poslovnom planu stvari odvijaju spontano. U trenutku kada se pojavi neka nova prilika donosim odluke“, zaključila je Škipina.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari