Potamišje je najkompleksnije vodeno stanište u zemlji i velika prirodna celina u Vojvodini koja ne uživa nijedan status zaštite, iako po vrednosti nadmašuje gotovo sva ravničarska i močvarna zaštićena područja u Srbiji, istaknuto je u Gradskoj kući u Zrenjaninu na predstavljanju projekta „Park prirode – Potamišje“.

O značaju Potamišja, prirodnim vrednostima, statusnim parametrima i konceptu zaštite Parka prirode „Potamišje“ govorili su stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Novi Sad i JP „Rezervati prirode“ Zrenjanin.

– U predloženom zaštićenom području, čija se studija zaštite završava, nalazi se preko 40 odsto teritorije grada Zrenjanina. Pokrajinski zavod je pre tri godine pokrenuo postupak vrednovanja prirodnih vrednosti Potamišja i na osnovu našeg srednjoročnog i godišnjeg programa ta studija se završava ove godine – istakla je dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Tokom prezentacije predstavljena je i vizija Parka prirode „Potamišje“, pod nazivom „Dinamično poplavno područje očuvano na korist prirode i lokalnih zajednica“. Na osnovu predloženih spoljnih granica Parka, Gradu Zrenjaninu pripada 32 odsto teritorije budućeg zaštićenog područja, odnosno 6.269 hektara i to u katastarskim opštinama Čenta, Farkaždin, Orlovat, Botoš, Banatski Despotovac i Tomaševac.

– Reka Tamiš je velika i snažna prekogranična reka, koja spaja Srbiju i Rumuniju, jedna je od dužih pritoka Dunava, čiji tok iznosi 241 kilometar u Rumuniji i 118 kilometara u Srbiji. Takođe, Tamiški bazen pokriva površinu od 13.085 kvadratnih kilometara i u Srbiji, Banatu, prolazi kroz područja pet gradova i opština, Sečanj, Zrenjanin, Kovačica, Opovo Pančevo. Danas imamo dosta nepovoljnu situaciju da Tamiš protiče kroz dve opštine koje su, službeno, u ovoj državi klasifikovane kao nedovoljno ekonomski razvijene, Kovačicu i Opovo. To je pretežno ruralno i poljoprivredno područje, sa tipičnim vojvođanskim selima, njih 19, tradicionalnom panonskom arhitekturom i dominantnim sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva – objasnio je Marko Tucakov, koordinator projekta.

Prema njegovim rečima, osnovne odlike i vrednosti ovog područja su prostrani poplavni pašnjaci i livade, kontinentalne slatine, poluintenzivni šaranski ribnjaci, bare i mrtvaje sa vodenom vegetacijom, tradicionalno obrađivani i ruralni mozaici, aluvijalne šume i plantaže mekih lišćara.

– Ta zapostavljenost Tamiša, ipak, čini mi se, ne odgovara u potpunosti istini. Čak i nasumičnim uvidom u društvene događaje i manifestacije i segmente kulture, zaključujemo dosta toga o potencijalima Potamišja, tu su Svetsko prvenstvo u banatskim šorama u Tomaševcu, Stočarski dani u Sakulama, izletnički i ribolovni turizam, posmatranje ptica, kao i mesta gde su snimane brojne televizijske serije, poput „Vratiće se rode“ i „Pop Ćira i Pop Spira“. Dakle, to je, ipak, jedno dinamično, kontinuirano i očuvano područje – smatra Tucakov.

Zaključeno je da Zrenjanin, kao i susedne opštine, mogu imati višestruke koristi od uspostavljanja zaštićenog područja i samog procesa zaštite. Ta se korist ogleda u mogućnostima promocije celog područja i učešća u međunarodno finansiranim projektima. Prema rečima Duška Radišića, pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, Potamišje je značajno za Zrenjanin jer nudi brojne mogućnosti i razvojni potencijal za četiri opštine koje gravitiraju toj reci.

– Park prirode „Srednje Potamišje“ je za nas od velikog značaja, ne samo zbog odgovornog upravljanja nad ovim područjem, već i zbog povezivanja i sa susednim opštinama i sa Rumunijom, u cilju održivog korišćenja i zaštite reke Tamiš, ali i realizacije budućih zajedničkih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari