Najlakši srpski, matematika ispod proseka 1Foto: Božidar Petrović / Fonet

Na prošlogodišnjem završnom ispitu učenici su bili najuspešniji na testu iz srpskog jezika, na kojem su u proseku osvojili 12,88 bodova.

Sledi kombinovani test sa 12,68 poena, pa matematika sa prosečnih 8,6 bodova, od mogućih 20.

Prosečno postignuće na testovima u analizi koju je radio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je izraženo na skali od 0 do 20, pošto ovaj broj bodova korespondira sa ukupnim brojem zadataka. Međutim, za potrebe upisa u srednju školu koristi se drugačija skala po kojoj svaki test nosi po 10 poena, a dobija se tako što se broj bodova koje učenik osvoji na svakom od testova podeli sa dva.

Da su srpski i kombinovani test bili lakši govori nalaz da je tri četvrtine učenika uspelo da reši polovinu zadataka, a samo 40 odsto iz matematike. U izveštaju su analizirani rezultati 65.103 đaka koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku.

Statistika pokazuje da mali broj učenika (23 na testu iz srpskog jezika, 17 iz iz matematike i 10 na kombinovanom) nije pokušao da reši nijedan zadatak i vratio je dežurnom nastavniku praznu ispitnu svesku. S druge strane, 87 odsto đaka je pokušalo da reši ceo test iz srpskog, preko polovine kombinovani (58 odsto), a tek svaki šesti matematiku.

Najviše učenika je ostvarilo maksimalan broj bodova iz srpskog – 2.454 (3,8 odsto), 689 (1,1 odsto) je znalo da reši sve zadatke iz matematike, a 654 (jedan odsto) na kombinovanom testu. Bez ijednog poena iz matematike je ostalo 1.583 đaka (2,4 odsto), 82 (0,1 odsto) iz srpskog i samo 49 iz kombinovanog testa.

Skoro polovina okruga ima ispodprosečna postignuća na sva tri testa. Učenici iz tri okruga – Pčinjski, Nišavski i Grad Beograd pokazali su natprosečno znanje na svim testovima, dok su najniža postignuća zabeležena u Zaječarskom, Braničevskom, Borskom i Srednjobanatskom okrugu.

Premda bi se očekivalo da učenici iz razvijenih opština ostvaruju bolja postignuća, rezultati učenika iz opština različitog stepena razvijenosti su prilično ujednačeni, izuzev kada se radi o najrazvijenijim opštinama. Posebnu pažnju privlače učenici iz devastiranih područja, budući da na kombinovanom testu ostvaruju izuzetno visoke rezultate.

Pčinjski i okrug Raški 2 – Novi Pazar imaju visoke skorove na svim testovima, a posebno kada je reč o kombinovanom testu. Dobijeni rezultati su neočekivani, jer je najveći broj opština iz ovih okruga svrstan u kategoriju nerazvijenih područja. Međutim, ovi rezultati za istraživače nisu novost, jer se pojedine škole iz ovih okruga svake godine nalaze u uzorku za kontrolu kvaliteta ocenjivanja na ispitu. Analize ukazuju na neregularnosti tokom dežurstava i pregledanja testova. Budući da nema saznanja da su u ovim okruzima sprovedene mere radi unapređivanja postignuća učenika, teško je poverovati u verodostojnost dobijenih rezultata. Pošto se ne može imati puno poverenje u postupanje glavnih aktera na završnom ispitu, ovako visoko postignuće učenika ne bi trebalo tumačiti kao pokazatelj visokog kvaliteta obrazovanja u pomenutim okruzima, navodi se u izveštaju.

U prošloj generaciji 9.257 učenika su bili vukovci. Prema uspehu koji su pokazali na završnom ispitu, vukovci su bili najuspešniji u matematici, a najlošije su uradili kombinovani test. Uočena je velika varijabilnost u postignuću vukovaca unutar okruga, dok u pojedinim okruzima ne tako mali broj učenika nosilaca ove diplome ima ispodprosečna postignuća.

Najviše prosečno postignuće vukovaca beleži se u Pčinjskom i Nišavskom okrugu, a najmanje u Kosovsko-pomoravskom i Kosovskom. Na osnovu odstupanja po okruzima, može se zaključiti da je njihovo znanje dosta neujednačeno, pa u nekim okruzima pojedini vukovci ne dostižu ni republički prosek, navodi se u analizi. Tako je, recimo, na testu iz srpskog postignuća čak 26 odsto vukovaca u Kosovsko-pomoravskom okrugu ispod republičkog proseka, dok je to slučaj sa 18 odsto u Kosovskom, 14 u Severnobačkom okrugu, kao i sa svakim desetim nosiocem ove diplome u Novom Pazaru i Borskom okrugu.

Najveći procenat vukovaca čiji je rezultat na testu iz matematike ispod republičkog proseka nalazi se u Kosovsko-pomoravskom (47 odsto), Kosovskom (38), Borskom (17) i Severnobanatskom (13) okrugu, dok u Braničevskom i Jablaničkom okrugu svaki deseti ima ispodprosečna postignuća.

Devojčice uspešnije

Kao i svih ranijih godina, devojčice su uspešnije od dečaka, kako na republičkom, tako i na okružnom nivou, ali i u većini opština, a ta razlika posebno je vidljiva na testu iz srpskog jezika.

Najbolji i najlošiji’]

Deset odsto učenika sa najnižim postignućem najlakše su rešili zadatke na kombinovanom testu (nekima od njih je dostižno čak 7,5 bodova), zatim srpski (6,5 bodova), a najteži im je bio test iz matematike (maksimalno dva boda). Kada je reč o 10 odsto najuspešnijih đaka, oni postižu 18,5 i više bodova na testu iz srpskog jezika, 17,5 i više na kombinovanom testu, a 16 i više bodova iz matematike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari