Najmanje šest žena ubijeno od početka godine 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Dan sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, 18. maj, obeležen je juče uličnim akcijama i performansima u Beogradu, Užicu i Nišu.

U glavnom gradu Srbije, skup je organizovao Autonomni ženski centar (AŽC) i Žene u crnom, dok je Ženski centar organizovao akciju u Užicu, a Centar za devojke u Nišu.

Kako je saopštio AŽC, od početka godine, prema medijskim izveštajima, najmanje šest žena ubijeno je u Srbiji od strane partnera ili člana porodice.

„Najmlađa žrtva imala je 28, a najstarija 73 godine. Tri žene usmrćene su sekirom, jedna pištoljem, jedna aktiviranjem bombe i jedna tupim predmetom. U odnosu na mesto ubistva tri žene su ubijene u porodičnoj kući koju su delile sa nasilnikom, jedna u svojoj kući, jedna u kući njene majke, a jedna na putu van naseljenog mesta. Prema navodima medija samo u jednom slučaju nasilje je prethodno bilo prijavljeno nadležnim institucijama“, ukazuju iz AŽC-a.

Kako naglašavaju, zabeleženo je i šest pokušaja femicida u porodično-partnerskom kontekstu.

„Precizan broj ubijenih žena nije moguće utvrditi bez zvanične javno dostupne evidencije i utvrđenog broja žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Moguće je i da nisu svi slučajevi dospeli u medije, naročito imajući u vidu da je zbog vanrednog stanja kretanje bilo ograničeno, a dolazak do informacija otežan“, ukazuju iz AŽC-a.

Iz ove nevladine organizacije navode da tokom vanrednog stanja nije bilo mnogo izveštaja o femicidima, ali su ga obeležila dva zabrinjavajuća slučaja – u Nišu je već osuđivani nasilnik ubio i drugu ženu, dok je u Leskovcu dvadesetogodišnjak osim maćehe, ubio i sestru, polusestru i oca.

„Manjkavost sistema u kome nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje prema ženama i devojčicama i dobre procene bezbednosnih rizika, potvrđena je u ovim, kao i početkom godine u slučaju „nasilnika iz Malče“. Ovi slučajevi dokaz su nedostatka političke volje da se ženama žrtvama nasilja pruži stvarna zaštita“, ističu u AŽC-u i podsećaju državu da je odgovorna da zaštiti žene od nasilja i da to neodložno učini.

Natalija Simović iz Inicijative Ne davimo Beograd kaže za Danas da je porodično nasilje u Srbiji i dalje ozbiljan problem, „koji čini sopstveni dom opasnim mestom za žene, što govori činjenica da se samo u toku pandemije zbog uslova samoizolacije broj poziva SOS telefonima višestruko povećao“.

– Inicijativa Ne Davimo Beograd se zalaže za nultu toleranciju za sve oblike nasilja prema ženama, adekvatan sistemski odgovor uz veću ulogu specijalizovanih ženskih organizacija i odlučno stoji i veruje ženama sa iskustvom porodičnog i partnerskog nasilja – naglašava Simović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari