Nameštanje konkursa za najbolje mlade istraživače Fonda dr Zoran Đinđić? Pravila promenjena, a da Odbor Fonda to nije ni znao 1Foto: UNS

Odbor Fonda za nagradu Dr Zoran Đinđić Univerziteta u Novom Sadu koja se dodeljuje najboljem mladom naučniku i istraživaču uopšte nije bio upoznat da su promenjena pravila pri konkurisanju za ovo vredno priznanje.

Senat UNS je izmenio pravila, pa sada mogu konkurisati i oni koji su u godini izbora nagrade napunili 35 godina, kao i da im pri kandidaturi za to nije potrebna odluka Naučno-nastavnog veća matičnog fakulteta ili instituta.

Predsednica ovog Odbora prof. dr Biljana Škrbić kaže za Danas da oni nisu bili upoznati da je pokrenuta procedura na Senatu Univerziteta za izmene i dopune Pravilnika o kriterijumima i merilima za realizaciju godišnjih nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mlade naučnike i istraživače, (broj: 04-100/14) koji je Senat Univerziteta u Novom Sadu, na predlog Odbora Fonda „Dr Zoran Đinđić“ doneo 29. oktobra 2020. godine.

„Da je Senat doneo izmene i dopune Pravilnika saznala sam 09. septembra iz poruke zainteresovanog istraživača, koji se interesovao da li dobro tumači „novi“ Pravilnik od 21. aprila 2022. godine, budući da je te godine napunio 35 godina i želi da konkuriše za prestižnu nagradu“, rekla je Škrbić.

Kao predsednik Odbora Fonda koga čine četiri predstavnika Univerziteta u Novom Sadu, dva predstavnika Pokrajinske vlade, jedan predstavnik Fondacije dr Zoran Đinđić, jedan predstavnik Odeljenja SANU u Novom Sadu i jedan predstavnik Matice Srpske, smatrala je da je nedopustivo da se bez konsultacija i njihovo znanja promeni Pravilnik, te je sazvala sastanak Odbora Fonda 12. oktobra ove godine.

Tačka dnevnog reda bila Predlog Odluke o poništenju Odluke o izmenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima i merilima za realizaciju godišnjih nagrada „Dr Zoran Đinđić“ za mlade naučnike i istraživače od 21. aprila ove godine.

Međutim, za ovaj predlog se nije izjasnila potrebna većina, tako da je za Odbor Fonda pravno obavezujući ostao novi Pravilnik.

Ona dodaje da se odluke na Odboru donose demokratski, većinom glasova prisutnih, te da Pravilnik ne predviđa konflikt interesa i ne diskriminiše dobre kandidate koji možda imaju koautorstvo sa nekim od članova Odbora da se prijave na konkurs, ali apsolutno nemaju nikakvu prednost, naprotiv, jedini kriterijum je kvalitet doprinosa svakog kandidata.

„Odbor formira četvoročlanu komisiju koja analizira dostavljene podatke na osnovu čega dostavlja svoj predlog. Komisija je jednoglasno donela predloge kandidata u užem izboru koje je predložila Odboru, a on je jednoglasno usvojio predlog da u uži izbor uđu četiri kandidata koji su pozvani na javnu prezentaciju. Prema tome, nije bilo diskriminacije ostalih kandidata“, kazala je Škrbić.

Odbor potom većinom glasova prisutnih daje predlog o redosledu nagrađenih kandidata i u četvrtom stepenu, Senat Univerziteta (koga čine svi dekani fakulteta i direktori instituta), donosi konačnu odluku. Svi ovi koraci kako kaže ona, obezbeđuju objektivnost u radu.

Neformalna grupa naučnika u pismu koje je poslala na adrese medija, ipak navodi da je Senat promenio pravila kako bi se pogovodalo određenim kandidatima, jer po staroj verziji Pravilnika prava učešća imaju kandidati koji u trenutnu završetka konkursa nisu napunili 35 godina.

Kako kažu, od četvoro kandidata u užem izboru, dvojica su napunila 35 godina. Zbog čega sumnjaju da je ovaj konkurs namešten, te da su drugi kandidati diskrimisani.

Ko je najbolji naučnik UNS-a, Senat bi trebalo uskoro da objavi.

Rektorat: Namera je da uprostimo proceduru i umanjimo diskriminaciju

Iz Rektorata novosadskog Univerziteta kažu za Danas da je izmena Pravilnika bila tema na nekoliko sednica Senata Univerziteta u Novom Sadu u prethodnoj školskoj godini.

„Senat je podržao argument da je potrebno uprostiti i pojednostaviti proceduru prijavljivanja kandidata, kako mogućnost prijave kandidata na konkurs ne bi zavisio od datuma održavanja sednica nastavno-naučnih veća i drugih okolnosti, koje bi mogle formalno da onemoguće blagovremene ili uopšte prijave mladih naučnika na konkurs“, kažu iz Rektorata.

Naime, kako dodaju, prethodno je bilo propisano da naučnoistraživačke organizacije predlažu kandidate, te da je između ostalog, bila potrebna i obrazložena odluka te institucije, kao i da prijavu potpiše i organ poslovođenja.

S obzirom da se nagrada dodeljuje mladom istraživaču, a ne instituciji, cilj je bio da uslovi budu relaksiraniji u pogledu formalne procedure i u tom smislu manje diskriminatorni tako da se svakom mladom istraživaču koji smatra da ima odgovarajuće reference za nagradu omogući da lično može da se prijavi na konkurs, „bez nepotrebne birokratske složenosti postupka“.

„Odbor Fonda nije isključivi nosilac prava da bude predlagač za izmene Pravilnika, već to mogu biti i svi naši fakulteti, instituti itd. Odluka o izmeni Pravilnika doneta je jednoglasno, dakle uz potpunu podršku članova Senata. Ova odluka o izmeni Pravilnika uključila je i drugačije definisanje starosne granice, jer je ranijim pravilima bio utvrđen uslov da kandidati nisu navršili 35 godina danom isteka Javnog konkursa, što znači da je formalna mogućnost prijave zavisila od toga kog datuma će biti raspisan konkurs. Novim odredbama je utvrđen uslov da je kandidat navršio najviše 35 godina u godini raspisivanja konkursa“, nastavili su iz Rektorata.

Svečano uručenje nagrada „Dr Zoran Đinđić“  u četvrtak u Rektoratu

Kako su saopštili danas iz UNS-a, u amfiteatru u prizemlju zgrade Rektorata u četvrtak biće svečana dodela nagrada.

Ovogodišnji laureat prve nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za mladog naučnika i istraživača je dr Mitar Simić, naučni saradnik na Fakultetu tehničkih nauka, laureat druge nagrade je Olja Šovljanski, naučni saradnik na Tehnološkom fakultetu i treće nagrade dr Nebojša Kladar, docent na Medicinskom fakultetu.

Dobitnik nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka u 2022. godini je Luka Rudić, za master rad „O Benjaminovim prevođenjima: jezik, umetnost i istorija“, koji je odbranjen na Filozofskom fakultetu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari