“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 1Foto: M. S. / Danas

Meštani Vražogrnca, pored Zaječara, i ove godine su paljenjem vatre, koje zovu “Alalije” u centru sela, ali i na još jednoj lokaciji, obeležili Bele poklada i početak posta.

Veliki broj meštana ovog sela, koje se nalazi nedaleko od Zaječara, ispoštovali su tradiciju, i uz tradicionalno paljenje vatre, uz muziku, hranu, igru i piće, obeležili su Bele poklade, poslednji dan Bele nedelje.

Ovaj običaj datira od davnina, a vezan je za početak velikog Uskršnjeg posta, kada se vatre pale na dan koji je u crkvenom kalendaru obeležen kao Bele poklade. To se uvek pada u nedelju pred početak Uskršnjeg posta.

Nenad Petković, iz KUD-a “Sloga” iz Vražogrnca, kaže za Danas, da se tradicionalno na ovaj dan pali vatra, i to se naziva “Alalija”.

“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 2
Foto: M. S. / Danas

“Alalija je velika vatra koja se pali na dan Belih poklada. Svrha te velike vatre je da se iz sela teraju sve bolesti, nesereće i sve loše stvari. Na taj način selo se “pročišćava”. Postavlja se pitanje zašto se vatra preskače, a to se radi zbog zdravlja i sreće porodice”, objašnjava Petković.

Prema njegovim rečima, dece se boje ugljem da bi se oterale bolesti, siromaštvo, nesreća, glad, i da bi se kod dece napravio napredak u životu.

Kako on ističe, paljenje vatre za poklade, u njihovom selu se tradicionalno održava već dugi niz godina.

“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 3
Foto: M. S. / Danas

“To se od uvek kod nas radilo. Ujutru žene sa prvim petlovima, upale krpu i idu oko kuće, a verovanje je da će se na taj način oterati zmije kao i zle sile. Takođe danas je poznati “beli mrs” kada se hrana priprema od mleka – sir, mleko, uštipci sa sirom, gibanica i drugo”, kaže on.

Petković dodaje, da se u svim delovima sela održavaju ovakvi skupovi, i kaže da je to tako godinama, a ono što ga je iznenadilo je veliki broj mladih.

“Drago mi je što je ovoliko mladih prisustvovalo, i to je ono što mi godinama radimo sa KUD-om, da mlade naučimo šta je naša tradicija i kultura, pošto znate ono kako se kaže – narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”, kaže Petković.

“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 4
Foto: M. S. / Danas

Nada Jeremić, iz Vražogrnca kod Zaječara, kaže za Danas, kaže da se na ovaj dan deci tradicionalno daju jaja.

“To je običaj od davnina. Na taj način što deci dajemo jaja, to znači da će ona biti zdrava. Pošto se Belim pokladama završava bela nedelja, kada se jede sir, mleko, jaja, ovo je deo tradicije. Dete se premaže pepelom iz vatre po obrazu, i to je kao neka garancija da će dete biti zdravo”, objašnjava Nada ovaj običaj.

Nikola Mihajlović, sa prijateljima je sinoć, sa prijateljima tradicionalno palio vatru u naselju “Istok” u Vražogrncu.

“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 5
Foto: M. S. / Danas

“Ovo je tradicionalni skup. Mislim da smo do sada više od 20 puta to radili, i radićemo dokle god možemo. Ja sam bio dete kada sam prvi put ovde bio. Nakon centralne proslave u selu, onda mi dolazimo ovde i sedimo pored vatre, uz muziku, sir, gibanicu i piće – družimo se i slavimo”, objašnjava Nikola i dodaje “da se ovde okupi i do 50 ljudi”.

Poslednja sedmica pred veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Jučerašnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade tokom godine.

U ponoć je počeo Veliki vaskršnji post, sedam nedelja posvećenih proslavljenju Boga i očišćenju duše i tela.

“Narod koji ne čuva svoju tradiciju i kulturu, nestaje kao narod”: Meštani Vražogrnca pored Zaječara tradicionalno obeležili Bele poklade i početak posta 6
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari