Narodna stranka: Niko od nadležnih nije upozorio građane kako da se zaštite od zagađenja vazduha 1Ilustracija Foto: EPA/DAVE HUNT

Resorni odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine je upozorio na stanje kvaliteta vazduha u Srbiji i naveo da niko od nadležnih nije juče, kada je Beograd bio najzagađeniji grad, izašao u javnost i preporučio građanima kako da se ponašaju.

„Beograd je juče ujutru, u jednom trenutku, bio ubedljivo najzagađeniji grad na planeti Zemlji, zbog čega su stanovnici glavnog grada Srbije mogli da osete ozbiljne zdravstvene tegobe. Podaci sa sajta „World Air Quality Index“ su pokazali da je Beograd, sa indeksom kvaliteta vazduha 399, bio ispred Delhija (Indija), Katmandua (Nepal), Kolkate (Indija) i Lahora (Pakistan), čiji se indeks zagađenosti kretao od 174 do 195. Iako je slične razultate merenja imala i Agencija za zaštitu životne sredine, niko od nadležnih nije izašao u javnost i preporučio građanima da izbegavaju da vreme provode napolju, ne otvaraju prozore, nose maske i uključuju prečišćivače vazduha“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Resorni odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine ukazao je i da količini zagađujućih materija u vazduhu značajno doprinose termoelektrane, gradske toplane, javne ustanove i domaćinstva sa svojim kotlarnicama i ložištima, industrija i saobraćaj.

„Juče ujutru smo verovatno imali kombinaciju hladnog vremena, kotlarnica, ložišta i pojačanog saobraćaja, koja je dovela do alarmantnog indeksa zagađenosti. Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, suspendovane čestice manje od 10 mikrona (PM10) odgovorne su za preuranjenu smrt oko 6.000 ljudi u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Resorni odbor Narodne stranke zahteva hitan prelazak gradskih toplana na prirodni gas, biomasu ili komunalni otpad, revitalizaciju i proširenje toplovodne mreže, zamenu ekološki zastarelih autobusa Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, uvođenje subvencija za zamenu dotrajale stolarije u domaćinstvima i izmeštanje glavnih saobraćajnica iz centra grada. Takođe, Narodna stranka zahteva i pošumljavanje, jer samo jedan hektar šume može da veže oko 15 tona ugljen-dioksida, filtrira između 50 i 70 tona prašine i oslobodi oko 11 tona kiseonika godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.