Fudbalska lopta ponovo se kotrlja stadionima širom Srbije. Hoćemo li i ovog proleća, kao i prethodnih godina više pričati o dešavanjima van travnatih terena nego o događajima na samom terenu? Nagoveštaj da će fudbaleri i igra biti u prvom planu postoji, ali kako su određene odluke donela ona ista tela i isti ljudi koji su nebrojeno puta sami sebi protivrečili ostaje bojazan da će se i dalje raditi u skladu sa onom narodnom – trela se gora rodio se miš.


Naime, deset dana pre starta drugog dela fudbalskog prvenstva na sednici Izvršnog odbora FSS, Skupštine FSS i Zajednice Superlige između ostalog poručeno je nešto što bi trebalo čitati kao stop haosu na našim stadionima. Dobro poznati generalni sekretar Zajednice Superlige Miodrag Janković rekao je da se nasilje i rasizam na tribinama više neće tolerisati. „Poslali smo svim klubovima upozorenje sa kojim će morati da upoznaju i navijače u slučaju nereda i neprimerenog ponašanja na tribinama. Prva mera je upozorenje sa razglasa, druga prekid utakmice na 15 minuta, s tim da će se igrači za to vreme povući u svlačionice i treća trajni prekid meča. Ovo se mora sprovesti u delo jer smo upozorenje dobili i iz UEFE“, saopštio je Janković.

Ostaje da čekamo kako će se u prvoj sličnoj situaciji reagovati. Do sada slova zvaničnih akata uglavnom nisu primenjivana u praksi ili su tumačena na način kako kome odgovara. Od utorka optimizam u pogledu rešavanja ovog ogromnog problema vidno je narastao. Tog dana je predsednik UEFA Mišel Platini uputio pismo kojim je zaobišao fudbalske organe Srbije i direktno insistirao ( dobro bi bilo kad bi u ovom slučaju ova reč predstavljala eufemizam za reč naredio ) od premijera i ministra policije Ivice Dačića da se najozbiljnije pozabavi problemom nasilja na stadionima u Srbiji. Znajući kako UEFA postupa sa savezima koji se oglušuju o njene odredbe moglo bi nam se dogoditi, pod uslovom da Platinijev dopis ne shvatimo ozbiljno, da nam klubovi i reprezentacije zaborave kad su poslednji put izašli na međunarodnu scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari