PRIPREMNO ROCISTE ZA SUDJENJE BELIVUKOVOJ GRUPIfoto BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ

Narednih nekoliko dana mogli bi se pokažu kao ključni u postupku koji se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vodi protiv grupe Veljka Belivuka.

Na narednim glavnim pretresima, od kojih je prvo zakazano u ponedeljak, planirano je saslušanje okrivljenih saradnika, pripadnika grupe koji su sa tužilaštvom potpisali sporazume o priznanju krivice.

Njihovi iskazi trebalo bi da predstavljaju najjače argumente tužilaštva u nameri da dokažu da je grupa odgovorna za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Posebnu težinu imaće iskaz Srđana Lalića, člana grupe koji je u zamenu za kaznu od 18 godina zatvora pristao da svedoči o svim zločinima grupe. On sam se tereti da je neposredno učestvovao u šest teških ubistava, a pored Belivuka, jedini je član grupe čija fotografija je objavljena tokom konferencije za medije na kojoj su predstavljeni dokazi skupljeni preko Skaj aplikacije. Na pomenutoj fotografiji, Belivuk i Lalić poziraju iznad tela jedne od žrtava.

Pored Lalića, svoja neposredna saznanja o zločinima grupe, trebalo bi da daju još dva okrivljena svedoka – Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Svedočenja bivših članova grupe možda predstavljaju najjači, ali nikako ne i jedini dokaz Tužilaštva za organizovani kriminal. Da dokaže istinost optužnice, tužilaštvo će se uzdati i u podatke sa Skaj aplikacije, koju je grupa koristila kako bi komunicirala i razmenjivala audio-video sadržaje. Ovaj dokaz je, međutim, pod znakom pitanja, imajući u vidu da je Vrhovni sud Italije nedavno doneo odluku da tamošnje tužilaštvo mora da dokaže poreklo dokaza pre nego što im bude dozvoljeno da ga koriste.

Postupajuće veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu još uvek nije odlučilo da li će ovaj dokaz da uvrsti u spise predmeta, što po zakonu može da učini do okončanja suđenja. Bitno je istaći da je drugo veće istog suda, u postupku protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića, već prihvatilo dokaze sa Skaja, na čemu je u dobroj meri i temeljilo osuđujuću presudu.

Svi okrivljeni su u ranijoj fazi postupka negirali krivicu. Većina se odlučila da ne odgovara na pitanja suda i tužilaštva, na šta po zakonu imaju pravo, čekajući da vide šta će da kažu okrivljeni saradnici i da li će Skaj da bude prihvaćen kao dokaz.

Detaljniju odbranu iznosili su Belivuk i Marko Miljković, optuženi kao vođe grupe. Ipak, ni oni se nisu previše obazirali na konkretne optužbe, već su radije govorili o svojim vezama sa najvišim predstavnicima vlasti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari