Nastavlja se suđenje za tragediji u lučanskoj fabrici 1Foto: Pixabay/qimono

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas će se nastaviti suđenje za tragediju u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“, u kojoj su 14. jula 2017. godine, od povreda zadobijenih u eksploziji baruta, preminuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu koji je pokušao da se, priznanjem krivice, nagodi sa tužilaštvom u Čačku, ali tužilaštvo je to odbilo.

Oni su, i pored nalaza državnih komisija da je bilo propusta u sprovođenju mera i procedura zaštite na radu, negirali krivicu i preneli je na nastradale radnike.

Danas će se nastaviti ispitivanje Marka Mitrovića, svedoka nesreće i radnika u lučanskoj fabrici, a koji je, zbog svog iskaza policiji i tužilaštvu, dobio otkaz. To će biti treći nastavak njegovog ispitivanja, čije svedočenje su advokati okrivljenih pokušavali da ospore, a njega kao svedoka da diskredituju.

Sudski proces je počeo 3. oktobra 2019. godine, nakon insistiranja porodice poginulog Milomira Milivojevića, i pored pritisaka i ucena direktora, da državni organi počnu da rade svoj posao, pa je optužnica podignuta na intervenciju Aleksandra Vučića od koga je, dok je bio u poseti Lučanima, porodica tražila pomoć.

Osim organizovanog dovođenja radnika i predstavnika sindikata iz lučanske fabrike ispred ivanjičkog suda da podrže direktora, kao i uvreda koje su neki od radnika upućivali članovima porodice Milivojević, taj proces su obeležila i česta odlaganja suđenja, zbog bolesti okrivljenih, a neka su odlagana dan uoči njihovog početka.

Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika i, takođe, radnik u lučanskoj fabrici, sumnjao je u verodostojnost medicinske dokumentacije direktora Milovanovića (78), inače pukovnika u penziji, moćnog čoveka bliskog vlasti i naprednjacima, pa je tražio veštačenje njegovog zdravstvenog stanja, ali sud je takav zahtev odbio. Milivojević smatra da odbrana okrivljenih na taj način opstruiše suđenje, što su negirali njihovi advokati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari