Nastavlja se sudski proces za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 1Fabrika "Milan Blagojević" Lučani/ Foto: Nenad Kovačević/Danas

Suđenje za smrt dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, nastaviće se u četvrtak, 2.juna, u Osnovnom sudu u Ivanjici.

Nakon eksplozije baruta, odnosno požara kako to tvrde u fabričkom poslovodstvu, okrivljeni i njihovi advokati, 14. jula 2017. godine su stradali radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Kako je prvooptuženi Radoš Milovanović (78) koji je, sa prekidima bio direktor te fabrike od 1982. godine, preminuo u aprilu ove godine, postupak protiv njega je obustavljen na prethodnom ročištu.

Sudski proces se nastavlja protiv ostale dvojice fabričkih funkcionera – Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Tokom dosadašnjeg procesa, koji je počeo 3. oktobra 2019. godine, zahvaljujući istrajnosti porodice nastradalog Milomira Milivojevića, ročišta su se često otkazivala, isključivo po zahtevima okrivljenih, i retko se zakazivala.

Zbog toga je porodica Milivojević optuživala okrivljene, njihove advokate i sud da opstruišu suđenje.

I pored izveštaja komisije Ministarstva odbrane o tome da se u fabrici nisu poštovale mere i procedure zaštite i bezbednosti na radu, koje sudija nije uvrstio u sudske dokaze, optuženi su negirali krivicu i pokušali da je prebace na nastradale radnike.

Svojim iskazima, nekoliko svedoka je potvrdilo navode iz tog izveštaja, kao i to da je u priručnom magacinu bilo mnogo više baruta, nego što je to bilo dozvoljeno, te da u trenutku tragedije nije funkcionisao protivpožari sistem.

Oni su svedočili i o tome da je posle te nesreće, postavljen video-nadzor u celoj fabrici, da su radnici dobili novu i odgovarajuću zaštitnu opremu i da su sporna kartonska burad za transport baruta zamenjena odgovrajućim i bezbednim posudama.

Osim okrivljenih, do sada su saslušani otac, majka i sestra nastradalog Milomira Milivojević, kao i još nekoliko svedoka.

Na sutrašnjem ročištu svedočenje će započeti još nekoliko radnika od kojih su neki dobili otkaze, zbog svojih iskaza tokom istrage o toj nesreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari