Nastavljaju se policijska saslušanja sindikalnih lidera u Zastavi oružju 1Foto: Zastava oružje

Za danas zakazano policijsko saslušanje predsednika Samostalnog sindikata u Zastavi oružju Dragana Ilića, koji je i predstavnik društvenog kapitala,odnosno zaposlenih u Skupštini preduzeća, po krivičnoj prijavi predsednika fabričkog Nadzornog odbora, pukovnika Ivice Marjanovića, odloženo je za ponedeljak, 21. septembar, saznaje naš list u kragujevačkoj fabrici.

Povodom novog Ilićevog saslušanja u policiji koja ga je, tokom poslednjih velikih oružarskih protesta u Kragujevcu i hapsila, juče se oglasila sindikalna organizacija kojoj je Ilić na čelu, i koja je saopštila da je pukovnik Marjanović u krivičnoj prijavi protiv lidera Samostalnog sindikata naveo da je „ugrožen u obavljanju dužnosti zbog telefonske poruke (Ilićeve Marjanoviću ) da može da izazove gnev radnika tokom obilaska preduzeća“, što se, tvrde sindikalci, već nekoliko puta i dogodilo.

-Dragan Ilić ne može biti kriv što su radnici fabrike Ivicu Marjanovića kao predsednika Nadzornog odbora više puta izviždali tokom štrajka 2018. godine, zbog pokušaja gušenja opravdanih radničkih zahteva, davanja naloga da se već uplaćenih 10.000 dinara bonusa povuče sa tekućih računa radnika, kao i obmanjivanja radnika o rezultatima poslovanja. On je pokušao da upravlja ljudima, njihovim sudbinama i životima, nastojeći da osujeti izvornu ulogu i pravo sindikata da ima kritički osvrt na mnoge teme koje su direktno rezultat upravljanja fabrikom i mešanja Nadzornog odbora u rukovodne nadležnosti, ističe se u saopštenju Samostalnog sindikata Zastave oružja, ubedljivo najbrojnije oružarske sindikalne organizacije, iza koje, inače i uzgred, stoji četvrt veka borbe za opstanak i razvoj Zastave oružja, najstarijeg industrijskog preduzeća na Balkanu i jedinog domaćeg proizvođača pešadijskog naoružanja.

Kragujevački oružari su, podsetimo ovom prilikom, u leto i jesen 1996. organizovali tromesečne ulične demonstracije, što je bio i ostao najveći radnički protest na prostosru bivše Jugoslavije od početka industrijalizacije zapadnobalkanskog prostora. Oružarski protesti 1996. trasirali su put potonjim demonstracijama građana Srbije, zbog izborne krađe na lokalnim izborima, a koji su označili početak kraja režima Slobodana Miloševića.

Samostalni sindikat Zastave oružja danas je podsetio da je aktuelna krivična prijava samo jedna u nizu koju je predsednik fabričkog Nadzornog odbora (pukovnik IvicaMar janović) podneo protiv Dragana Ilića. Ova poslednja, ističu u Sundikatu, dogodila se u trenutku najgrubljeg mešanja Ivice Marjanovića u protekle izbore za zastupnika društvenog kapitala u Skupštini preduzeća, na kojima je njegov kandidat iz Industrijskog sindikata „doživeo pravi debakl“.

-Direktnim mešanjem u izbore za zastupnika društvenog kapitala grubo je prekršio Konvenciju broj 87 Međunarodne organizacije rada koju je ratifikovala i Republika Srbija, a prema kojoj radničke organizacije imaju pravo da slobodno biraju svoje predstavnike i da javne vlasti moraju da se uzdrže od svake intervencije koja bi imala za cilj ograničenje tog prava prava, navodi se u sindikalnom saopštenju.

Nova krivična prijava je, smatraju sindikalci, i pokušaj pritiska na sud, s obzirom da je već za utorak, 22.septembar, zakazano novo ročište gde se Iliću stavlja na teret da je Ivica Marjanović, kao predsednik Nadzornog odbora i pripadnik Vojske Srbije, u maju 2018. pojavljivanjem Dragana Ilića na vratima prostorije u kojoj se Marjanović nalazio, u bežanju udario u štok vrata zbog čega ga je zabolela kičma.

-Sindikat, njegovi članovi i predsednik Dragan Ilić izloženi su permanentnim pritiscima, neviđenoj diskriminaciji i etiketiranju najprimitivnije vrste kroz saopštenja koja „štancuje“ predsednik Nadzornog odbora, a potpisuje predsednik Industrijskog sindikata, kao i sindikat Sloga, uz podršku sindikata UGS Nezavisnost. Ivica Marjanović već godinama u fabrici sprovodi mobing nad sindikalcima sa ciljem da razbije naš sindikat, kako bi izgubio snagu i uticaj u socijanom dijalogu, konstatuje se u saopštenju Samostalnog sindikata Zastave oružja.

Dodaje se da je oružarski Sindikat u više navrata tražio sastanak sa Marjanovićevim nadređenim, Nenadom Miloradovićem, pomoćnikom ministra odbrane, ali na te zahteve nije bilo odgovora, „što je znak da se daje bezrezervna podrška stalnim i brutalnim napadima na slobodu sindikalnog delovanja i da se takve aktivnosti ohrabruju već tri i po godine od strane Ministarstva odbrane i Vlade Republike Srbije koja je imenovala Ivicu Marjanovića u Nadzorni odbor fabrike Zastava oružje AD.“

Podsetimo da je početkom ove sedmice o odnosu pukovnika Ivice Marjanovića prema sindikalnim aktivistima i funkcionerima u Zastavi oružju javno govorila i sekretar fabričkog ogranka ASNS u Zastavi oružju Sanja Antonijević. Ona je za naš list kazala da pukovnik Marjanović vodi hajku protiv rukovodstva te sindikalne asocijacije. Antonijević tvrdi da je hajka protiv rukovodstva ASNS u Zastavi krenula kad je to rukovodstvo odbilo da piše saopštenja po nalogu pukovnika Marjanovića, ili da potpisuje saopštenja koja je on već napisao, kao što to čine predstavnici nekih drugih sindikata.

Sanja Antonijević i jedna njena koleginica iz ASNS nedavno su, takođe davale izjave u policiji, po krivičnoj prijavi koju su protiv njih dve, zbog navodnog ugrožavalja sindikalnih sloboda u fabrici, podneli čelnici Industrijskog i Sindikata UGS „Nezavinost“ u Zastavi oružju. Antonijević kaže da nema nikakvu dilemu da iza krivične prijave protiv čelnica ASNS stoji pukovnik Ivica Marjanović.

Pukovnik Marjanović je ovim povodom našem listu kazao da se fabrički Nadzorni odbor isključivo bavi poslovima koji su mu propisani, te da se ni na koji način ne meša u rad sindikalnih organizacija u Zastavi oružju.

Gubici Zastave oružje u minule tri godine, prema informaciji iz te fabrike, dostigli su 40 miliona evra, dok su dugovi premašili 17 milijardi dinara, odnosno 150 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari