Nastavljeno suđenje za smrt radnika u vojnoj fabrici u Lučanima 1Sud u Ivanjici/Foto: Nenad Kovačević

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas je nastavljeno suđenje za smrt Milomira Milivojevića (25) i Milojka Ignjatovića (55), radnika koji su nastradali nakon eksplozije baruta 14. jula 2017. godine u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima.

Protiv prvookrivljenog Radoša Milovanovića, dugogodišnjeg direktora fabrike, koji je preminuo krajem aprila, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Vladimira Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva u kome se nerseća dogodila, i Toma Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu u lučanskoj fabrici.

Petar Janićijević, nekadašnji radnik u fabrici, koji je posle nesreće otišao na bolovanje i za vreme tog odsustva je dobio otkaz, svedočio je o tome da su radnici često radili u majicama, bez zaštitne opreme i da ih za to niko nije kažnjavao.

On je, poput svedoka na prethodnim ročištima, rekao da je u priručnom magacinu bilo „dve do dve i po tone“, a da je, koliko se seća, bilo dozvoljeno od 300 do 450 kilograma.

Za karotnsku burad, koja služe za transport baruta, naveo je da su bila teška od 40 do 60 kilograma i da nije mogao da ih podigne jedan radnik, jer nisu imala ručke.

Dešavalo se, rekao je, da burad iskliznu iz ruku radnika, jer su ih držali za gornji obod.

Navodeći da ga je Lončarević opominjao za to što radi u majici, on je dodao da te opomene niko nije poštovao, a potom dodao da se ne seća da je njega i ostale radnike Lončarević kažnjavao zbog toga što nisu nosili radnu opremu.

Janićijević je potvrdio da je prisustvovao proradama propisa o merama zaštite na radu, ali da ne zna da li je postojala naredba direktora o načinu trasporta buradi sa barutnim ostatkom.

Potom je svedočio Velibor Marinković, koji je od 1997. godine referent zaštite na radu, a koji je u sud stigao iz prtivora i u pratnji policije.

Nastavljeno suđenje za smrt radnika u vojnoj fabrici u Lučanima 2
Mesto nesreće/Foto Nenad Kovačević

Kritičnog dana, kazao je, bio je u malinjaku na kilometar od fabrike kada je video plamen. Potom je pozvao Toma Stojića koji mu je rekao se čuo sa Lončarevićem i da je dobio informaciju da nema povređenih.

On je naveo da nije bio zadužen za kontrolu trasporta baruta i barutnih ostataka od proizvodnog pogona do magacina, već da je to u opisu posla njegove koleginice.

Tvrdio je se ne seća da li je na priručnom magacinu bilo upozorenje o ograničenju količine baruta, da mu se niko nije žalio na nepoštovanje propisa na radu i da nije upoznat sa tim da li je postojala naredba direktora o načinu prevoženja baruta.

Takođe, rekao je Marinković, posle te nesreće je nabavljena nova zaštitna oprema, postavljen je video-nadzor u celoj fabrici, kupljene su prohromske posude za transport baruta, ali se, rekao je, i dalje koriste kartonska burad.

Naredno ročište je zakazano za 6.jul.

Tužilac u bolnici

Odlukom suda, svedoci odbrane Radmila Stevanović i Milovan Marić nisu danas saslušani, jer ročištu nije prisustvovao tužilac Stevan Milićević, koji je na lečenju u čačanskoj bolnici od 13. juna, kada je, kako je rečeno, zadobio teške povrede padom sa visine. Zamenik tužioca Dobrivoje Milutinović je predložio da se oni saslušaju na narednom ročištu, jer nije mogao da se za jedan dan pripremi za tako komplekasan predmet, što je sud uvažio.

Ročišta se brže zakazuju

Nakon današnjeg suđenja, advokat Vladimir Todorić je primetio da se ročišta „brže zakazuju nakon smrti prvooptuženog Radoša Milovanovića“. „Ranije su bila tri do četiri ročišta tokom cele godine, a za dva poslednja meseca imali smo ih toliko“, kazao je Todorić, a prenela je Nova.rs.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari