Nataša Kovačević pokrenula akciju za nabavku aktivnih proteza za decu 1Nataša Kovačević sa čajetinskim osnovcima, arhiva Foto Marija Jeremić

Košarkašica Nataša Kovačević pokreće novu akciju čiji je cilj je da se za što više mališana sa amputacijom obezbedi aktivna, dinamična proteza. Koliko ona znači za normalan život dece, govori to da se s jednom takvom protezom Nataša vratila na parket.

Nataša Kovačević je pre osam godina osnovala fondaciju pod svojim imenom. Pomaže deci bez donjih ekstremiteta. Bilo je to samo godinu dana posle nesreće koja joj je potpuno promenila život. Prošle godine Nataša je prikazala i film o tome kako je prevazišla sve izazove koji su usledili kada je ostala bez noge. Sada

Fondacija Nataše Kovačević pokrenula je 7. decembra projekat „Da sva deca skaču“, za pomoć deci i mladima bez donjih ekstremiteta. Fokus ovog projekta jeste nabavka aktivnih, dinamičnih proteza.

Prednosti aktivne proteze

Nataša Kovačević je, gostujući na Radio-te televiziji Srbije, objasnila šta jedna takva proteza znači detetu i mladoj osobi bez donjih ekstremiteta.

„Aktivne proteze omogućavaju dužu aktivnost, do 15 časova, mnogo su udobnije, pokretljivije. Ja od starta nosim aktivnu protezu. S jednom vrstom aktivne proteze sam se vratila na parket i odigrala čitavu sezonu u Crvenoj zvezdi. Na svojoj koži znam koliko su važne i koliko omogućavaju deci i normalan i aktivan život. Te proteze su izuzetno skupe, cena se kreće od 600.000 dinara do 1.400.000, što je veliko finansijsko opterećenje, a samim tim deca rastu i razvijaju se, pa se i proteze moraju prilagođavati“, kaže Kovačevićeva.

Napominje da u Srbiji ima mnogo dece sa amputacijama, najčešće usled karcinoma, i da se roditelji javljaju za pomoć.

„Svesna sam da možda nećemo moći da pomognemo svima, ali se nadam da ćemo uspeti da napravimo mali doprinos. Ovo je neka moja životna misija, tako da ćemo mi nastaviti s humanitarnim akcijama i nadam se da će biti uspešne“, rekla je Kovačevićeva i pozvala sve da posete sajt njene fondacije i da se uključe u borbu za bolji život dece.

Govoreći o svom iskustvu, kada je nakon saobraćajne nezgode ostala bez noge, istakla je da je u tom trenutku bila potpuno izgubljena, te da je tako i deci i roditeljima kada se suočavaju sa takvim stvarima.

„Vi niste u početku ni sigurni kako ta proteza izgleda i kako ćete moći da hodate. Međutim, izbor proteze je jako važan. Ja sada imam više njih. Imam jednu za šetnju, imam jednu sportsku, ‘magičnu nogu’ s kojom sam se vratila na parket, imam jednu protezu za štiklu, a imam omiljenu za more, za vodu, ona je fluorescentno plava i uvek je prava atrakcija kada odemo na more“, kaže Nataša.

Porodica i sport kao izvor energije

Nakon nesreće najveću podršku pronašla je u porodici, koja joj je bila i najveći izvor energije. Veoma joj je, kaže, značilo i sportsko vaspitanje.

„To mi sada deluje kao drugi život. Ja zaista nisam nosila i od samog početka nisam vukla traume. Ja sam realna osoba, pa sam realno i sagledala tu situaciju. Okej, desilo se to, hajde sada da vidimo na koji način da se izborimo s tim. Tako da sam vrlo brzo nastavila dalje jer od gledanja u prošlost zaista nema ništa. Potrudila sam se da izvučem bitne lekcije i da nastavim dalje“, rekla je Nataša.

Iako se očekivalo da karijeru nastavi kao trener, to se, kaže, nije dogodilo jer je taj posao nikada nije interesovao.

„Ja sam sada u menadžmentu KSS i to je ono što zaista volim. Mogu da kažem da volim svoj posao, tu učestvujem u organizaciji i baš sada u februaru organizujemo kvalifikacioni turnir za devojke i to je posao u kojem uživam. Uvek je dinamično i volim tim ljudi s kojima radim“, kaže Nataša.

Fondacija Nataše Kovačević od samog nastanka pomaže teže obolelim i povređenim sportistima. Zatim, tu su i edukacije sportista o potrebama dodatnog osiguranja kao vida zaštite od neželjenih događaja, podrška mladim sportskim talentima, ne samo u sportskom razvoju već i u školovanju, i podrška ženskom sportu.

Svetska košarkaška federacija je srpsku košarkašicu nekoliko puta proglašavala heroinom, a predsednik Francuske Emanuel Makron prošle godine ju je odlikovao Ordenom legije časti.

To je velika čast i odgovornost, koje ću, nadam se, uspeti da opravdam, kaže Nataša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari