NATO admiral iz Komande u Napulju u poseti Prištini 1Iks/Vjosa Osmani

Kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci, sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga u Napulju, admiralom Stjuartom B. Mančom (Stuart B. Munsch) i odlazećim komandantom KFOR-a Anđelom Mikele Rustućom.

Sa Mančom se nešto kasnije sastala i kosovska predsednica Vjosa Osmani, kao šef kosovskog MUP-a Dželjalj Svećlja. Centralna tema razgovora bila je bezbednosna situacija na Kosovu, odnosno, bezbednosni incident koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj.

Maćedonci se o sastanku sa ovim međunarodnim vojnim zvaničnicima oglasio na Fejsbuku, preciziravši da je tema razgovora bila o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, odnosno o, kako kosovske vlasti kvalifikuju „agresiji i terorističkom napadu“ u Banjskoj 24. septembra.

Maćedonci je ujedno naveo da će nastaviti u pravcu razvoja i jačanja kapaciteta KBS-a.

„Između ostalog, naglasio sam da ću kao ministar nastaviti sa posvećenošću u pravcu razvoja i jačanja kapaciteta Kosovskih bezbednosih snaga za zaštitu teritorije, vojnu podršku civilnim vlastima i operacije podrške miru“, napisao je Maćedonci.

On je takođe istakao da je prioritet njegovog mandata „produbljivanje saradnje sa saveznicima“ u oblasti bezbednosti i odbrane:

„Jer se KBS razvija sa ciljem da garantuje bezbednost, ne samo svojim građanima, nego i davanje doprinosa bezbednosti regiona i šire, kao države koja pretenduje na članstvo u NATO“, napisao je on.

Kosovskim bezbednosnim snagama, nedavno su pridodata 302 nova pripadnika, a upravo je Ejup Maćedonci nedavno najavio da će ova formacija do 2025. godine imati tri pešadijska puka.

O ulaganju u KBS, prethodnog vikenda govorio je ponovo i kosovski premijer Aljbin Kurti, tvrdeći da je za vreme vlasti pokreta Samoopredeljenje ulaganje u KBS povećano za 200 odsto.

O sastanku sa admiralom Mančom, nešto kasnije oglasio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, na kojem su takođe razgovarali o krizi posle Banjske.

Kao Maćedonci, i šef kosovskog MUP-a događaje kvalifikuje kao teroristički napad, te tvrdi da ga je organizovala Srbija.

„Zahvalio sam mu se na podršci i izgradnji kapaciteta, posebno nakon terorističkog napada koji je organizovala i logistički i finansijski podržala Srbija na Kosovu 24. septembra“, napisao je Svećlja.

Obavestio ga je i da kosovske bezbednosne institucije „intenzivno rade na analizi ovih dokaza o terorističkom napadu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari