Naučnici prekinuli izbor direktora Vinče 1

Grupa naučnika sa Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ protestom je prekinula sednicu Upravnog odbora (UO) na kojoj je trebalo da se odlučuje o izboru novog vršioca dužnosti direktora, iskazujući tako revolt što UO ranije nije uvažio mišljenje struke po ovom pitanju, saznaje Danas.

Sednica UO Instituta Vinča održavala se danas kako bi, između ostalih tačaka dnevnog reda, odlučivali o izboru novog vršioca dužnosti direktora, nakon što je UO odbio predlog Naučnog veća Instituta da imenuje dr Zlatka Rakočevića za direktora. Rakočeviću za nekoliko dana ističe status vršioca dužnosti direktora, za šta ga je UO imenovao nakon ostavke prethodne direktorke koja je bila upletena u korupciju, prema pisanju medija.

Nakon odlaska bivše direktorke i izbora Rakočevića, situacija i radna atmosfera na Institutu se značajno poboljšala što je za naš list potvrdilo nekoliko zaposlenih. Zadovoljni radom Rakočevića, članovi Naučnog veća predložili su upravo njega za direktora Instituta, dvotrećinskom većinom glasova, što je najveća podrška koju je neki kandidat dobio od osnivanja institucije.

Ipak, UO, koji donosi odlučujući sud o imenovanju direktora a zatim Ministarstvo to odobrava, nije prihvatio ovaj predlog.

Naučnici koji su nezadovoljni odlukom UO već su pokrenuli peticiju a juče su se okupili u toku održavanja sednice kako bi protestovali protiv izbora novog direktora. Sednica je prekinuta ali se Upravni odbor preselio iz zgrade Instituta u prostorije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gde je sednica nastavljena.

Član Naučnog veća Davor Peruško objasnio je za Danas da su se zaposleni okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo sa odlukama UO, i kako posledice ovakvih podela mogu biti katastrofalne po rad institucije.

– Posledica je katastrofalna atmosfera, nezadovoljstvo, razočarenje zaposlenih. Za nas je bilo potpuno neočekivano da naše ministarstvo ignoriše naše mišljenje. Oni su nama dali pravo da se izjasnimo a onda potpuno zanemarili to, svi smo ogorčeni zbog toga, istakao je Peruško.

Sa predsednikom Upravnog odbora Milanom Martićem ni juče nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Naučno veće o opozivu svojih članova

Naučno veće održalo je prethodnog dana, u četvrtak, sednicu na kojoj je dogovoreno da će se sastati vanredno sledeće nedelje kako bi članovi veća u punom sastavu odlučivali o opozivu unutrašnjih članova UO. Oni na ovaj način žele da pokažu neslaganje sa odlukom Upravnog odbora i utiču na dalji tok glasanja. Na sednici je izneta sumnja da ovi članovi nisu glasali u skladu sa predlogom Veća za imenovanje Rakočevića, s obzirom da je prema zapisniku sa glasanja UO Rakočević dobio jedan glas dok je pet listića ostalo prazno. Procedura je, naime, takva da Naučno veće bira i delegira dva člana u Upravni odbor Instituta.

Ministarstvo nameće svog direktora?

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je najviša nadležna instanca za pitanja Instituta za nuklearne nauke, moglo bi da predloži da novi vršilac dužnosti direktora bude naučna savetnica Snežana Pajović, saznaje Danas nezvanično. Prema našim saznanjima, namera Ministarstva je da predloži novog vršioca dužnosti i time stavi tačku na ovaj spor. Ipak, imenovanje Pajović nije izbor koji bi podržala većina zaposlenih i to neće doneti okončanje problema unutar institucije, ukazali su nam zaposleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari