NDNV: Sud kaznio portal Autonomija zbog prenošenja saopštenja političke stranke 1Foto: Logo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je šokirano nedavnom presudom kojom je portalu Autonomija pravosnažno izrečena novčana kazna zbog prenošenja saopštenja političke partije.

“Upozoravamo javnost da je takva presuda bez presedana jer sugeriše da mediji ne mogu prenositi stavove politčkih aktera, odnosno da mogu biti sudski procesuirani i kažnjeni ukoliko ih bilo ko tuži jer su preneli bilo čiji politički stav”, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da takav presedan predstavlja ne samo direktan atak na medijske slobode, već i na pravo na izražavanje mišljenja, javnu debatu, političke slobode i pluralizam, odnosno na temelje demokratskog sistema.

Apelacioni sud u Beogradu 14. marta ove godine, odbio je žalbu pravnog zastupnika NDNV-a i potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je, po tužbi Đorđa Iskrina iz Novog Sada, portal Autonomija čiji je izdavač NDNV osuđen da tužiocu treba da isplati oko 100 hiljada dinara “za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda”, te troškove sudskog postupka.

Portal Autonomija ovu kaznu treba da plati zbog teksta objavljenog 17. januara 2017. godine, a u pitanju je bilo saopštenje Demokratske stranke, pod naslovom “DS: Smeniti direktora srednje škole koji odbija prekogranični projekat”.

Sud je protumačio da su delovi saopštenja koji su prepričani u tekstu – stav redakcije, a samo delovi koji su pod navodnicima – kao stranački stav.

“Da li mediji posle ovakve presude uopšte mogu da prenose saopštenja političkih stranka, ili nevladinih organizacija, ili Ministarstva unutrašnjih poslova, na primer, ili bilo koje institucije? Ili Apelacioni sud sugeriše medijima da saopštenja mogu prenositi samo u integralnoj verziji – od navodnika do navodnika?”, upitao je NDNV.

Upitali su i da li to onda znači da u aktuelnoj izbornoj kampanji, na primer, mediji treba da ignorišu stranačka saopštenja pošto bi ih najviša sudska instanca mogla protumačiti kao “stav redakcije”.

“Možemo samo sa žaljenjem da konstatujemo da je pravosuđe koje ne razume ulogu medija i novinara u demokratskom društvu opasnije po društvo čak i od političkih aktera koji promovišu nasilje, pa i nasilje prema međima i novinarima, a koji nažalost dominiraju na javnoj sceni Srbije, pre svega zahvaljujući ćutanju pravosuđa”, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari