"Ne damo deci da idu u školu dok se ne ispune naši zahtevi": Pobunili se roditelji učenika kragujevačke škole zbog učiteljice 1Foto: Milan NIkić/N1

Učenici jednog odeljenja prvog razreda Osnovne škole “Živadinka Divac” iz Kragujevca od ponedeljka ne pohađaju nastavu jer im to ne dozvoljavaju roditelji. Oni su deci zabranili da idu u školu, jer je, kako navode, tokom novogodišnjih praznika došlo do promene jedne učiteljice u ovom odeljenju, o čemu niko iz škole roditelje nije obavestio.

Radi se o grupi đaka koji pohađaju celodnevnu nastavu, popularni boravak, i zbog toga imaju dve učiteljice koje deci predaju različite predmete.

Kada je jednoj istekao ugovor na određeno, škola je umesto nje primila učiteljicu koja je bila tehnološki višak, što nije bilo po volji roditelja.

– Niko iz škole nas nije obavestio da će doći do promene učiteljice. Mi znamo da, iako ima iskustva u radu u školi, nova učiteljica nikada nije radila taj posao, a naša deca su prvaci, u periodu su prilagođavanja na školu i emocionalno su se vezali za učiteljicu, objašnjava Milena Bjelović, majka jednog od učenika.

Kada su saznali da će im decu na početku drugog polugodišta sačekati nova učiteljica, roditelji su se, umesto dece, pojavili u školi u ponedeljak zahtevajući objašnjenje i tražeći da direktor celodnevnu nastavu pretvori u produženu ili da njihova stara učiteljica Marija Cvejić preuzme sve predmete, a da nova ostane u boravku (vreme kada deca rade domaće zadatke) dok “ne uđe u materiju”.

– Mi se borimo za ono što smatramo da je dobro za našu decu, a Marija je fantastičan pedagog, imala je divan pristup prema njima i šteta je da sve što je urađeno u prvom polugodištu padne u vodu. Ako ona preuzme sve predmete, garantujemo da nijedan roditelj neće ispisati dete iz boravka, tako da ne tražimo da nova učiteljica dobije otkaz, već samo da radi u boravku dok ne prođe mentrorski proces, kaže Bjelović.

Ona ističe, da su roditelji kategorični u stanovištu da neće slati decu u školu dok direktor ne ispunji njihove zahteve. Spremni su i da decu ispišu i upišu u drugu školu, a direktoru su ostavili rok do petka da reši postojeće probleme.

Ovakav zahtev roditelja nije naišao na dobar prijem u OŠ “Živadinka Divac” jer je, po rečima direktora Milana Grujovića, sve urađeno po zakonu.

– Došlo je do promene učiteljice jer je izvršeno preuzimanje sa liste tehnoloških viškova, zvanične liste Ministarstva prosvete. Koleginica koja je radila imala je ugovor na određeno vreme do preuzimanja zaposlenog. Zakon predviđa da preuzimanje može da se izvrši i tokom školske godine, uz saglasnost Ministarsva, koje smo pribavili, objašnjava Grujović.

Nova učiteljica je ostala bez norme, ima svu potrebnu dokumentaciju, kaže direktor ove škole, i zakonski je uredno aplicirala za posao. Međutim, roditelji iz nekog razloga nisu zadovoljni.

– U ponedeljak sam zajedno sa pedagogom i razrednim starešinom primio 30 roditelja. Objasnili smo im situaciju, ali oni izgleda žele da sami postavljaju kadrove. Škola ne može da dozvoli roditeljima, kao ni bilo koja institucija, da njome upravljaju. Mislim da su roditelji zloupotrebili svoju decu i školu, jer smo postupili potpuno u skladu sa zakonom, kaže Grujović.

Pita se šta bi bilo da je učiteljica morala da ode na bolovanje ili porodiljsko odsustvo, da li bi roditelji i tada pravili probleme.

– Ovaj protest bi imao smisla da je nova učiteljica radila bar pet dana i da su roditelji došli šestog i obavestili nas da nešto nije u redu, a da u školi niko ništa ne preduzima. Međutim, ona nije održala nijedan čas, a već su zamenu ocenili kao katastrofalnu, objašnjava direktor škole.

Za školu je, kaže, svaki đak bitan i želi da se ovaj problem reši, jer se radi o 30 učenika.

On je na sastanku obavestio roditelje i da su u obavezi da decu pošalju u osnovnu školu, ako ne ovu onda neku drugu.

OŠ “Živadinka Divac” je Centru za socijalni rad upitila prijavu za zanamerivanje dece koja već treći dan ne idu u školu, ali roditelji ne odustaju od svojih zahteva i kažu da po zakonu imaju pravo da decu pet dana ne šalju u školu.

– Toliko dana smo i ostavili direktoru da ispuni naše zahteve, inače smo svi spremni da decu ispišemo iz škole. Jedinstveni smo i nećemo odustati, kaže majka jednog đaka.

Iako su roditelji za svoj potez očekivali podršku javnog mnjenja, Kragujevčani nisu bili preterano dobronakloni prema njima. Gotovo svi komentari koji su se pojavili ispod vesti o ovom događaju izazvali su bes i ogorčenost Kragujevčana koji smatraju da roditelji godinama sebi daju za pravo da se mešaju u način i rad škola.

– Sramota, neka ih roditelji pošalju u privatnu školu pa nek određuju ko će da im predaje, jedan je od komentara.

I dok roditelji i škola ne pronađu zajednički jezik u celoj priči najviše gube deca koja, po rečima školskog psihologa Branke Tišme, nisu ni dobila mogućnost da uspostave korektan odnos sa novom učiteljicom.

– Razumljivo je da je rastanak sa učiteljicom bolan i da svaka promena zahteva određenu vrstu pripreme koju je trebalo da urade i roditelji i škola, ali ovakav vid protesta nije rešenje. Roditelji na ovaj način uče decu da loše prihvataju promene i da ne mogu da se suoče sa realnošću, sa vremenom i prostorom u kome žive, kaže Tišma.

Činjenica je da su roditelji poslednjih godina vršili preveliki uticaj na škole, kaže sagovornica Danasa, i da na ovaj način svoje stavove peojektuju na decu i tako utiču na kvalitet odnosa koji oni grade sa osobama u svojoj okolini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari