"Batinaši sa kapuljačama brutalno pretukli ekološkog aktivistu u Beogradu": Žrtva završila na VMA, čeka se reakcija tužilaštva 1

Građani Kosjerića mesecima protestuju zbog planirane izgradnje kamenoloma „Gradina“ u ovom gradu, a kako javlja Eko straža, jedan od ekoloških aktivista brutalno je pretučen u Beogradu.

„U sredu 21.9. 2022. oko 21.15 u Beogradu, u ulazu zgrade u kojoj živi, napadnut je i brutalno pretučen Miroslav Perović. Miroslav je jedan od aktivista koji se bore protiv nelegalnih planova za izgradnju kamenoloma Gradina u Kosjeriću“, javila je Eko straža.

Kako navode, za Miroslavom su u zgradu u kojoj živi utrčala trojica batinaša sa tamnim jaknama i kapuljačama i brutalnom silom ga tukli po glavi i telu, zbog čega je zadobio ozbiljne povrede i hitno je zbrinut u VMA.

„Događaj po svemu sudeći predstavlja ostvarenje pretnji koje je pretučeni Miroslav dobio tokom leta, u vezi sa njegovom podrškom samoodbrani meštana Kosjerića od nelegalnih aktivnosti investitora Gradina kamenolom d.o.o. i opštinskih organa u Kosjeriću“, objasnili su iz ovog udruženja.

Potencijalni kamenolom Gradina, kome je nedavno poništena građevinska dozvola, je planiran za izgradnju na samo nekoliko desetina metara od kuća i pored jedinog puta kojim desetine dece Sela Kosjerić svakodnevno idu u školu.

„On bi predstavljao opštu opasnost po građane, izvesno bi zagadio vodoizvorište pijaće vode sa kog se meštani snabdevaju vodom i zagadio životnu sredinu u opštini koja se godinama bori protiv zagađenja i čiji građani imaju povišenu svest o uticaju zagađenja na život lokalne zajednice“, tvrdi Eko straža.

Oni ističu da je rano jutros pretučeni aktivista saslušan od strane inspektora beogradske policije, a da je o događaju obavešteno nadležno tužilaštvo koje bi moralo da u ovom, za javnost veoma važnom slučaju, postupi brzo i u najkraćem roku otkrije učinioce.

Ne davimo Beograd: Zaustaviti nasilje nad građanima Gradine i Kosjerića

Pokret Ne davimo Beograd (NDB) pozvao je danas državne organe da zaustave nasilje nad građanima Gradine i Kosjerića u kojima investitor planira izgradnju kamenoloma, jer je aktivisti Mieoslavu Peroviću razbijena glava u mučkom napadu, saopštio je NDB.

Navedeno je da je Perović presretnut u ulazu zgrade i „krvnički pretučen“.

Podseća se da građani Gradine i Kosjerića mesecima protestuju na barikadama u strahu od posledica koje će ovaj kamenolom ostaviti po njihovo zdravlje i životnu sredinu i da su sada su meta batinaša.

Poslanik NDB Robert Kozma upozorio je da su građani Gradine i Kosjerića „žrtve interesa moćnika“ i upitao da li treba da se „jurimo sa štanglama po ulicama da bismo se zaštitili od bahatih nasilnika ukoliko pravosuđe ne reaguje“.

Kozma je pozvao policiju da hitno istraži ko stoji iza napada na Perovića i pokaže da niko nije iznad zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari