Ne „skida“ se sa TV ekrana, rečnik mu je sve „otrovniji": Kako je Danas pre 20 godina pisao o Nebojši Bakarecu? 1Foto: Klub čitalaca Danasa

„Sporost, inertnost, sklonost ka filozofsko-kritičkom analiziranju negativnih društveno-političkih pojava umesto praktičnog delanja, neke su od karakteristika koje se često pripisuju Demokratskoj stranci Srbije i njenim funkcionerima“, reči su novinarke Danasa od pre dvadeset godina u tekstu o, danas istaknutom članu Srpske napredne stranke, Nebojši Bakarecu.

Da je u partiji tada aktuelnog predsednika SRJ bilo izuzetaka, Safeti Biševac je potvrdio pre dvadeset godina slučaj Nebojše Bakareca, tada ovlašćeni zastupnik Vojislava Koštunice pri Republičkoj izbornoj komisiji.

„Ne samo da je za funkcionera DSS neuobičajeno vatrenim verbalnim istupima pokušavao da javnost ubedi u krađu izbora, već je preduzeo niz koraka da navedenu tvrdnju dokumentuje. Provodio je, tvrdi, sate i dane u zgradi Skupštine Srbije. Nije imao vremena ni za jelo ni spavanje, pregledao je jedinstveni birački spisak kako bi pobrojao sve nepravilno upisane birače“, piše u tekstu od pre dvadeset godina.

Došao je do broja većeg od 835 hiljada nepostojećih ili nepravilno upisanih.

„Ima tu, prema njegovim recima, svega i svačega: dvopolnih bića, birača iz pretprošlog veka, ljudi rođenih nultog dana nulte godine, Džejms Bondova… Predstavnici RIK i nadležnog ministarstva tvrde da je broj kojim Bakarec i DSS barataju preteran. Čeka se zato odluka Vrhovnog suda Srbije koju će Koštuničina partija, poznata po legalističkom pristupu, poštovati“, navodi novinarka.

Taj legalistički pristup DSS, Bakarec je „malo“ doveo u pitanje, primećuje autorka teksta.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„Mada se ne zna šta se tačno desilo prošle srede predveče pri kraju DSS akcije čuvanja diska sa jedinstvenim biračkim spiskom, da li je taj dokument Bakarec ukrao, privremeno otuđio ili presnimio, za sva tri poteza se može reći da ne spadaju baš u zakonite. Možda se, doduše, ništa od toga nije desilo. Možda je Bakarec samo, kako kaže, imao stomačnih problema i ceo sat proveo u toaletu. Ni to nije isključeno. Svakakvi virusi haraju zemljom Srbijicom ovih dana“, piše u tekstu.

Navedeni potez Nebojše Bakareca DSS nije osudila, štaviše od partijskog kolege Dejana Mihajlova zaradio je epitet „naš Robin Hud“.

„Ni posle navedene akcije, Nebojša Bakarec nije se povukao u ilegalu. Ne ‘skida’ se sa TV ekrana, rečnik mu je sve ‘otrovniji’ i sigurno je da ćemo ga još slušati i gledati“, zaključuje Biševac.

Široj javnosti Bakarec je postao poznat 2000. godine kada je uz Sinišu Nikolića (DS) imenovan za pravnog zastupnika DOS.

Ta funkcija mu je oduzeta 2002. godine je DOS naprasno shvatio da Bakarec nije završio Pravni fakultet.

Desilo se to u ono vreme kad je Predsedništvo DOS rešilo da DSS-u oduzme mandate u Skupštini Srbije.

Bakarec je rođen 1963. godine u Osijeku. Bio je osnivač DSS i član Glavnog odbora i Predsedništva stranke.

U zvaničnoj biografiji, koja je novinarima tokom 2002. godine bila dostupna, pisalo je da je po zanimanju dizajner.

Bio je odbornik DSS u Skupštini grada Beograda i predsednik Izvršnog odbora Opštine Stari grad od 2000. do 2004. godine, a potom zamenik predsednika opštine do 2008. godine.

U oktobru 2017. godine stiže prva potvrda „transfera“ – učestvovaće u kampanji SNS za izbore u Beogradu.

Za „Danas“ je izjavio da će biti aktivan kao običan član SNS „koji može da doprinese svojim znanjem i iskustvom“.

Tada je izjavio i da smatra da se SNS „satanizuje“ na sličan način kao nekada DSS.

„Nova retorika Bakareca umnogome se razlikuje od stavova koje je javno zastupao sve donedavno. Između ostalog, za Srpsku političku misao ocenjivao je da su ‘Vučić i Nikolić odlučili da ispune ono zbog čega su ih Vašington i Brisel i stvorili – da izdaju Kosovo i Metohiju, a da Srbija bez problema proguta izdaju – kao svoj spas’, dok je Vučića uobičavao da naziva ‘Gospodar Vučić’“, podsetio je pre pet godina.

Nakon izbora u martu 2018. postao je odbornik SNS u Skupštini grada Beograda.

Pažnju javnosti svojevremeno je izazivao i izjavama o svojim pesmama i tetovažama.

Na njegovim tetovažama prikazani su anđeo i 21 zvezdica.

Kako je slikovito objašnjavao, „baš zato što pišem pesme, dobio sam potrebu da se istetoviram“.

Bakarec je 2005. godine dao osam odsto svoje kože sa butina dečaku koji se povredio u požaru.

U maju 2018. Savet za štampu izrekao je javnu opomenu portalu “Novi standard” zbog njegovog teksta u kojem je iznet niz neistina i uvreda na račun novinarke N1 Maje Sikimić.

Danas je Narodni poslanik Skupštine Srbije, a sa mikrofona iz pomenute institucije, ne propušta da „oplete“ po medijima koji nisu pod kontrolom SNS-a.

U momentu kada je redakcija lista Danas dobila mejl u kojem NN lice preti da će po redakciji „leteti salve metaka“ i da će napad izvršiti kada se najmanje bude očekivalo, Bakarec se pridružio linču.

Na početku zasedanja Skupštine Srbije optužio je Danas i Novu da vode hibridni rat protiv Srbije i Aleksandra Vučića, da zagovaraju nezavisnost Kosova, a da tamošnje Srbe proglašavaju kriminalcima.

Ti mediji, kako je rekao jasno se ponašaju kao Kurtijevi propagandisti lažne države Kosovo, te je zatražio od službi da ispitaju ko vodi hibridni rat protiv Srbije, a sve to u vreme kada novinari Danasa dobijaju najstrašnije pretnje da će biti likvidirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari